Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čavara još nije potpisao Zakon o električnoj energiji u FBiH

Preuzmite sliku

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je usaglašen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 30. decembra, a kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da donese odluku kojom se ograničava rast cijene električne energije u Federaciji BiH, još uvijek nije potpisao predsjednik FBiH Marinko Čavara. Samim tim zakon još uvijek nije poslat na objavljivanje u Službenim novinama FBiH.

– Usvojene dopune Zakona o električnoj energiji su upućene predsjedniku FBiH Marinku Čavari 31. decembra. Zakon još nije objavljen u Službenim novinama FBiH – rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, u okviru zakona je usvojen i amandman kojim se ograničava rast cijene električne energije do 20 posto u Federaciji.

– Po stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, Vlada FBiH će biti u mogućnosti da donese odgovarajuće odluke, odnosno, cilj zakona je da se Vladi omogući da ograniči rast cijena u slučajevima kada se dese ovako enormni skokovi cijena električne energije na tržištu – rekao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Zaimović se osvrnuo na komentare u javnosti da se ovim izmjenama, amandmanom, previše išlo na ruku poslodavcima.

– Vidite nešto, mi treba da idemo na ruku poslodavcima gdje god možemo. Međutim, ovdje je drugo pitanje, da li smo time ugrozili našu elektroprivredu, odnosno, elektroenergetski sektor. Jedan od načina da se pomogne privredi jeste kroz cijenu struje koja je za njih prihvatljiva, a sa druge strane da se zatvori šteta Elektroprivredi kroz budžetsku intervenciju. Vidjet ćemo. Dogovoreno je da se pažljivo prati razvoj situacije tržišta električne energije i da se eventualo reaguje da se stvari poprave – govori nam Zaimović i dodaje:

– Po stupanju na snagu zakona, Vlada FBiH je na potezu u smislu da može ograničiti na 20 posto rast cijena struje. Ali svi smo na potezu, prije svega Vlada FBiH, Parlament, da pratimo da li će ovakve odluke i ovakvi zakoni ugroziti energetski sistem u Federaciji. Ako se to dogodi, onda moramo hitno reagovat i popravljati ove stvari koje smo napravili. Možemo za mjesec dana sjesti i stvari popraviti. Što se tiče građana, imamo čvrsta obećanja da do povećanja struje građanstvo neće doći. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje