Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čavalić: Kriza je pravo vrijeme za nova rješenja za socijalni i ekonomski sistem

Preuzmite sliku

Posljednjih mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH bilježe značajan porast, a ekonomski analitičar i direktor Udruženja “Multi” Admir Čavalić smatra kako bi mala pomoć građanima s najnižim primanjima moglo biti otvaranje socijalnih prodavnica osnovnih životnih namirnica.

“Kriza je nažalost najviše pogodila one sa niskim primanjima, u uslužnim djelatnostima naprimjer. Tako da je porastao broj socijalno ugroženih. Shodno tome, socijalne prodavnice treba da zadovolje ovu potrebu. Pritom, ovaj socijalni model treba da bude podržan ne samo od strane države, već i privatnog sektora, kao i građana” – ocjenjuje Čavalić u izjavi za Fenu.

Ističe da je potrebno uraditi reformu socijalnog sistema BiH, a kako bi se smanjio uticaj posrednika u sistemu, a naglasio direktni odnos između onih koji pružaju i onih koji primaju određeni vid socijalne pomoći.

“Krize su upravo pravo vrijeme da uočimo sve nedostatke i predložimo rješenja za naše socijalne i ekonomske sisteme” – podvlači Čavalić.

Mišljenja je da treba primijeniti strateški set ekonomskih mjera koje prije svega treba da obezbijede povećanu industrijsku zaštitu, zatim potaknu digitalnu transformaciju ekonomije i društva, te unaprijede poslovni ambijent (reforma fiskalnog okvira). Kako bi ovo postigli najbolje je izvršiti koordinaciju mjera različitih nivoa vlasti u BiH.

Krizu je potrebno, dodao je, iskoristiti za kreiranje novih ideja i okretanju ka novim, dostupnim tehnologijama.

“Covid-19 pandemija donosi novu paradigmu u ekonomiji i naglašava određene trendove. Jedan od takvih trendova se odnosi na digitalizaciju. Poduzetnici se već okreću novim, digitalnim tehnologijama i nastoje iskoristiti poduzetničke prilike koje su pred njima. Dakle, novi poslovni modeli: finansiranja, distribucije, prodaje, sve navedeno se već širi gradovima Bosne i Hercegovine. Istina, ne postoji značajna infrastrukturna podrška u smislu implementacije zakona o elektronskom potpisu ili uvođenja e-uprave, ali to se nastoji kompenzirati sa globalno dostupnim tehnologijama” – smatra Čavalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje