Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavalić i Hadžić: Može se očekivati drugi inflacijski udar

Preuzmite sliku

Ako se ovaj nivo inflacije nastavi to će dovesti do velikih problema u našoj ekonomiji, kazali su danas ekonomisti Admir Čavalić i Faruk Hadžić predstavljajući istraživanje o percepciji inflacije, prenosi BHRT.

Hadžić je istakao kako su u septembru prošle godine upozorili da se Bosna i Hercegovina kreće uzlaznim trendom, rastom cijena.

“Rat u Ukrajini je dodatno doveo do teškoća u cijenama energenata i sirovina. U BiH ovaj trend nije viđen od rata. 8,7 procenata je iznosila inflacija u odnosu na prošlu godinu. U Federaciji već sad imamo indeks kretanja hrane preko 19 procenata, zbirni indeks preko 10.”

Rekao je kako je potrebno djelovati promptno.

“Predlagali smo suspenziju naplate akciza. Možemo očekivati i rekordne naplate poreza, samo u prva tri mjeseca, 406 miliona KM više je uplaćeno indirektnih poreza. 650 miliona više je naplaćeno poreza ukupno. To je novac koji bi se trebao vratiti radnicima i privredi. Ovo je prvi inflacijski udar, a može se očekivati i drugi. Ako radnici budu tražili veće plate, sto je opravdano, očekuje se i drugi talas.”

I Admir Čavalić je naglasio da se mora čim prije djelovati.

“Hiljadu ispitanika smo obuhvatili. Oatala je potražnja za gorivom i egzistencijalnim dobrima, zato njihova cijena ne pada. Ali pali su ostali proizvodi i usluge, pao je prihod.”

Građani ne očekuju da ce se cijene vratiti na isti nivo, rekao je Čavalić.

“Očekuju i rast plata, a ako ih ne dobiju spremni su otići negdje drugo.”

Njih dvojica dali su i preporuke a to su dorada prijedloga zakona koji ce omogućiti radnicima veće plate, privredi poresko rasterećenje.

“Da se recimo prvih 1000 KM ne oporezuje barem u kratkoročnon periodu. Pozivamo i Parlamentarnu Skupštinu BiH da se ukinu akcize na gorivo i tako direktno utiče na pad cijena goriva. Da smo to na vrijeme uradili imali bismo blaži inflatorni udar.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje