Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić su na sastanku s delegacijom Obrtničke komore Federacije BiH istaknuli da je u posljednje dvije godine broj uposlenih u obrtima u Federaciji porastao za 9.176, te ih danas ima 56.940, a 48.000 obrtnika.

– Iz ovih brojeva se nazire da je mogućnost upošljavanja u obrtu daleko najveća – konstatovao je Novalić.

Na sastanku, dodao je, obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona iz oblasti obrta, koji se indirektno i direktno tiču njih.

– Činimo velike napore da se poboljša ova oblast i zato smo u parlamentarnu proceduru uputili novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Cijenimo da je znatno moderniji i bolji budući da pojednostavljuje proceduru za registraciju obrta i skraćuje registraciju za sedam dana sa malo administrativnih generalija. Bit će oslobođeni i obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom – rekao je Novalić.

Ministar Zukić naglasio da se obrt treba iskoristiti kao veliki potencijal i zbog toga je i održan današnji sastanak.

Izrazio je nadu da će novi zakon uskoro biti usvojen, a u formi nacrta će biti razmatran u četvrtak u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da obrtnici mole da se kroz novi zakon o obrtu ispoštuju primjedbe, koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje.

– Ukoliko vlada prihvati naše sugestije mogli bismo zaposliti još 50.000 ljudi kada bi svaki obrt zaposlio još po jednog radnika – rekao je Babić.

Ministar Zukić poručio je da će se pokušati izvršiti korekcije ne samo novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, nego da će se i u drugim zakonima koji se tiču obrtničke oblasti nastojati otkloniti barijere kako bismo imali puno veći broj registrovanih obrta u Federaciji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,