Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosnu i Hercegovinu čeka najveća recesija u istoriji: Moguć pad BDP i do 8%

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje svijeta, zabilježiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj istoriji, poručeno je sa sjednice Vijeća za strane investitore BiH koja je u srijedu, 24. juna, putem video-linka održana u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića.

Prema podacima koje je iznio član Vijeća i savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, procjena je da će recesija u FBiH iznositi od minus 3,2 do 5%, a ako se uzme u obzir da je prije izbijanja pandemije planirani rast BDP-a bio 2,8%, onda bi iznos pada iznosio između 6 i 8%.

Međutim, kako je istaknuo, svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizira i ekonomija oporavi, prije svega zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom.

“Tu se, prije svega, misli na pozicioniranje u najjačim evropskim lancima opskrbe nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele proizvodnju premjestiti na područje istočne i jugoistočne Evrope” – navedeno je u priopćenju Vlade FBiH.

Miraščić je iznio procjene da bi se ekonomija u FBiH za 15 do 18 mjeseci mogla vratiti na razinu iz veljače ove godine. Ustvrdivši da je svjetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije koronavirusa, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH i član Vijeća Branimir Muidža je iznio primjer Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group čiji je generalni direktor, koja je i u razdoblju pandemije, i pored svih poremećaja, zabilježila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

“Gotovo jednoglasna ocjena svih učenika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donijela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturira se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije” – navela je Vlada. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,