Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosna i Hercegovina u 2020. nazadovala u spremnosti za e-trgovinu

Preuzmite sliku

Iako je tokom pandemije koronavirusa internet kupovina intenzivirana širom svijeta, Bosna i Hercegovina nije napredovala u ovoj oblasti.

Izvještaj o spremnosti zemalja da se uključe u internetsku trgovinu odjela Ujedinjenih nacija zaduženog za trgovinu i razvoj UNCTAD za 2020. godinu, pokazao je da je Bosna i Hercegovina pala za šest mjesta na 70. mjesto među 152. zemlje svijeta, sa 64. mjesta u rangiranju za 2019. godinu. Ispred Bosne i Hercegovine na ovoj listi je Mauritius, a iza je Indija.

Vrijednost bosanskohercegovačkog indeksa iznosila je 58,1 bod i manje je za -3,4 boda u odnosu na godinu ranije. Izvještaj pokazuje da 70 posto građana BiH starijih od 15 godina koristi internet i taj među ocjenjivanim paramatrima je najbolji. Najslabiji segment je pouzdanost poštanskih usluga (skoro 40), dok su nešto bolji pristup sigurnim internetskim serverima (64), te udio populacije koja koristi internet i ima račun kod finansijske institucije ili davatelja usluga mobilnog novca (59).

Švicarska je zamijenila Holandiju na vrhu Unctadovog indeksa, a Evropa ostaje daleko najspremnija regija za e-trgovinu. U 2019. godini 97% švicarskog stanovništva koristilo je internet. Jedine neevropske ekonomije među prvih 10 su Singapur, rangiran na četvrtom mjestu, i Hong Kong (Kina) na 10. mjestu.

Indeks ocjenjuje 152 države u pogledu spremnosti za kupovinu putem Interneta, čija je vrijednost procijenjena na 4,4 biliona američkih dolara u 2018. godini, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu.

Među zemljama regije Hrvatska je na 25. mjestu najbolje rangirana, Slovenija zauzima 34. mjesto, Srbija je 43., Sjeverna Makedonija 52.,a Crna Gora 78. Top 10 zemalja: Švicarska, Nizozemska, Danska, Singapur, Velika Britanija, Njemačka, Finska, Irska, Norveška, Hongkong. (indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,