Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanci su bolje integrisani na tržištu rada Austrije od Srba

Preuzmite sliku

Bosanci su bolje integrisani na radnom tržištu Austrije od Srba, objavio je austrijski Die Presse, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ovaj list, pozivajući se na zvanične statističe podatke objavio je kako su Bosanci i Hercegovci koji žive u Austriji bolje zastupljeni na tržištu rada ove zemlje od njihovih komšija Srba, ali i od drugih naroda, poput Turaka.

  • bosanci u austriji
  • Pojednostavljano, statistički podaci govore da, ako od 1.000 austrijanaca njih 700 radi u nekim kompanijama, uzima se da je kvota zapolenosti austrijanaca 70 posto. Statistike govore da skoro istu kvotu imaju i austrijski radnici porijeklom iz Bosne i Hercegovice. Tako, na 100 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Austriji, čak njih 70 je uposleno u neke firme širom zemlje.

    “Ovo je mnogo dobra kvota zaposlenih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Austriji. Čak bolja od većine drugih naroda koji žive u ovoj zemlji. Ona je praktično skoro pa izjednačena sa kvotom koju drže Austrijanci.” objašnjava jedan od analitičara. Bosanci i Hercegovci se mnogo brže integrišu u austrijsko društvo od svih drugih naroda, prije svega zbog historijskih veza dvije zemlje, ali i zbog radnih navika ljudi iz Bosne i Hercegovine, piše NAP. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,