Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borisavu je hobi postao zanimanje: Ljubav prema poslu je ključ uspjeha (VIDEO)

Preuzmite sliku

Borisav Petrović (21) iz Bratunca je odlučio da, dok čeka da se otvore neke druge poslovne prilike, svoj hobi pretvori u zanimanje. Odnedavno je osim proizvodnje meda, počeo da uzgaja i prodaje matice, a bavi se i preradom pčelinjih proizvoda.

– Počeo sam sa nepunih deset godina. Počeo sam sa jednom košnicom, sada imam 30 proizvodnih društava i bavim se proizvodnjom propolisa i matica. Odlazio sam kod čuvenog profesora u srebreničkoj gimnaziji Milana Jovanovića. Ja sam sa njim radio te prve godine, pa je on meni poklonio jedno društvo koje je uginulo mojom krivicom, pa sam dogodine od njega na poklon dobio još dva. Umjesto čokoladom nagradio me društvima. Ja sam počeo sa dva, povećao na šest, i evo sad imam 30 i akobogda da planiram da proširim i do 150. Proizvodnja matica je takoreći poezija pčelarstva, jako težak posao nije nimalo jednostavan poprilično dobre zarade imaju, samo treba obezbjediti tržište – rekao je Petrović.

Ruralne lokalne zajednice svojim strateškim planovima mahom ističu poljoprivredu kao jedno od glavnih područja koje daje priliku za samozapošljavanje mladih.

– Zato što je industrijska proizvodnja uništena, možemo da kažemo da je poljoprivreda jedina ostala da omladina može da opstane i obitava. U tom dijelu poljoprivrede je i pčelarstvo – vidimo da je sve više mladih pčelara koji se time bave – Marko Živković, iz Udruženja građana “Kesten”, Bratunac

– Poljoprivreda kod nas može da zapošljava mlade, evo primjer Borisa koji se bavi pčelarstvom, od toga se može solidno živjeti, a pored meda se mogu proizvoditi i svi ovi drugi proizvodi – dodao je Milorad Deronjić iz Magašića kod Bratunca.

Ljubav prema onom čime se bavite je ipak ključ za uspjeh, kažu sagovornici. (Prijatelji Srebrenice/Video: BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje