Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Blagi rast proizvođačkih cijena u EU i u oktobru

Preuzmite sliku

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Evropskoj uniji i eurozoni u oktobru ove godine uvećane su i na mjesečnom i na godišnjem nivou, pokazuje najnoviji izvještaj Eurostata.

Tako su proizvođačke cijene u oktobru 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,7 posto u EU i za 0,8 posto u eurozoni, dok su na godišnjem nivou industrijske proizvođačke cijene porasle za 5,4 posto u Evropskoj uniji i za 4,9 posto u eurozoni.

Gledano po kategorijama proizvoda, u zemljama EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnom nivou porasle su za 2,6 posto za energente, za 0,2 posto za kapitalne proizvode i 0,1 posto za intermedijarne proizvode, dok su cijene ostale stabilne za trajne proizvode široke potrošnje. Proizvođačke cijene za netrajna potrošačka dobra su se smanjile za 0,1 posto, prenosi Fena.

Kod proizvođačkih cijena u europodručju u oktobru 2018. godine, u usporedbi sa septembrom 2018. godine, došlo je do poskupljenja energenata za 2,7 posto, zatim kapitalnih dobara za 0,2 posto, intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok su se cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjile za 0,1 posto.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnom nivou u EU porasle za 0,1 posto, dok su u europodručju ostale stabilne.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnom nivou zabilježeno je u Belgiji za 3,6 posto, Italiji 1,8 posto i u Rumuniji za 1,6 posto, dok je najveće smanjenje cijena zabilježeno u Estoniji za 0,8 posto, Latviji 0,6 posto i u Sloveniji za 0,2 posto.

Rast proizvođačkih cijena na godišnjem nivou u EU i eurozoni zabilježen je u skoro svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima, kod kojih je zabilježen najveći rast cijena i to za 17,1 posto u Uniji i za 14,6 posto u europodručju.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU su porasle 1,7 posto, a u eurozoni za 1,5 posto.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrije na godišnjem nivou zabilježeno je u Belgiji, i to 10,4 posto, zatim Danskoj 9,9 posto i Mađarskoj 8,4 posto, dok je jedino smanjenje zabilježeno u Irskoj za 2,7 posto, navodi se u izvještaju Eurostata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,