Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Blagajska tekija među najpoželjnijim turističkim destinacijama u svijetu

Preuzmite sliku

Blagajska tekija uvrštena je među najpoželjnije turističke destinacije u svijetu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prema preporukama svjetski poznatog portala Youramazingplaces.com tekija u Blagaju kao i cijeli ambijent oko tekije je mjesto koje turisti iz svijeta obavezno moraju posjetiti.

Iza Blagajske tekije uredništvo ovog portala smjestilo je:

Dongchuan, Crevena zemlja u Kini
Flam Valley u Norveškoj
Staklenu plažu, Fort Bragg u Kaliforniji
Selo Hobbit na Novom Zelandu
Golden Bay na Novom Zelandu
Hunyad Castle u Rumunjskoj
Infinity bazene u Ubudu, Bali
Talijanski otoci – Levanzo, Sicilija
Katikies Hotel, Santorini, Grčka.

Dženan Kaljanac, sekretar Gazi Husrev-begovog vakufa kazao je ranije za agenciju Patria kako Bosna i Hercegovina svake godine može zarađivati milione maraka na vjerskom turizmu, a Blagaj je svakako jedan od tih bisera.

– Samo u Begovu džamiju prošle je godine ušlo oko 20.000 turista, a harem džamije posjetilo je oko 100.000 turista. Naravno, ovo su podaci koje smo uspjeli zabilježiti, a broj turista je sigurno daleko veći – kaže Kaljanac.

– Religijski turizam zauzima značajno mjesto u turizmu na globalnom nivou. Zemlje poput Vatikana, Italije, Jordana i drugih po osnovi religijskog turizma privlače hiljade turista svake godine, čime religijske zajednice ostvaruju dvostruku dobit: promociju religije, dogma i ideja koje zastupaju, te materijalne prihode.

Naša zemlja, kaže Kaljanac, turistima iz islamskog svijeta imala bi mnogo toga za ponuditi, od vjerskih objekata koji su često stari i po nekoliko stotina godina do vjersko-kulturnih manifestacija poput Ajvatovice ili dove na Karičima.

Islamska zajednica u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radi na strategiji razvoja vjerskog turizma u BiH, piše NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,