Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivša firma Adnana Terzića GP Put – pred stečajem

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu pokrenuo je prethodni prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva GP “PUT” d.d. Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Zahtjev za provođenje postupka u društvu u kojem je direktor jedno vrijeme bio i sadašnji prvi čovjek JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, podnio je stečajni povjerilac, društvo KUHN, trgovina in posredovanje d.o.o. ul. Blatnica Trzin-Slovenija, koga zastupaju advokati iz Advokatskog društva Marić &Co d.o.o. Sarajevo.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Jusuf Obradović iz Mostara, koji će izvršiti uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika i utvrditi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Društvo GP Put bilo je do 2013. godine u vlasništvu hrvatske Nexe grupe koja je posrnula i u sklopu svog restrukturiranja prodala ga Balkan Investment Opportunity Fondu.

Potom je putem aukcije na berzi društvo Delevania Limited iz Limassola sa Cipra kupilo 50,6 posto dionica ovog preduzeća, koliko i danas kao najveći dioničar posjeduje.

Kola nizbrdo za GP Put krenula su u 2015. godini kada je na polugodištu gubitak iznosio 1,98 mil. KM. Poslovni prihodi društva koje je imalo poslove u Keniji i Pakistanu, pali su na 12,37 mil. KM nakon što su godinu ranije iznosili 28 miliona KM.

Još u 2014. godini GP Put je pozitivno poslovao ostvarivši dobit od 1 milion KM.

U prvom polugodištu 2016. godine poslovni prihodi GP Puta bili su svega 2,8 miliona KM, dok su još u 2013. godini iznosili 40,2 mil. KM.

Rapidni pad poslovnih aktivnosti društva u 2015. poklapa se sa odlaskom sa mjesta direktora Adnana Terzića, koji je u GP Put došao 2012. godine.

U medijima se nedavno pojavila informacija da kenijske vlasti terete rukovodstvo GP Puta, Adnana Terzića i Eseda Bećirevića, zbog dugovanja od 1,27 mil. američkih dolara (2,27 mil.KM), od kredita Banke Afrike Kenija podignutog 2014. godine. Adnan Terzić negirao je u medijima navode u zloupotrebama kazavši da je riječ o čistom poslovanju firme GP Put d.d. Sarajevo.

Društvo GP Put bilo je većinski vlasnik kladuškog Grupexa, ali je svoje dionice u dva navrata prodalo društvu Mujan Finance.

Nešto više od 50 psoto dionica prodato je u maju 2015. godine, da bi preostalih 30 posto GP Put prodao 21. jula ove godine putem Sarajevske berze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,