Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bingo savremenim pogonom rješava problem isparavanja sa farme koka u Ciljugama

Preuzmite sliku

Kompanija Bingo planira da u naredna dva mjeseca instalira najsavremeniji pogon za preradu stajnjaka na farmi koka u Ciljugama. Time će potpuno zatvoriti proces prerade, te se više neće dešavati isparavanja u atmosferu, potvrđeno nam je iz ove kompanije.

Naime, gradska uprava Živinice saopćila je jučer kako je u proteklom vremenskom periodu došlo do širenja neprijatnog mirisa koji dolazi sa ove farme, a koji prouzrokuje velike probleme građanima.

“Gradonačelnik Samir Kamenjaković intenzivno radi na rješavanju situacije, te će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere za rješavanje ovog problema”, navode iz gradske uprave.

Podsjećaju da je u okolinskoj dozvoli za farmu koka navedeno da će se gnoj odvoziti na oranice i koristiti kao gnojivo, što znači da kada bi se gnoj odmah zaorao, ne bi bilo smrada.

S druge strane, iz kompanije Bingo navode da su radovi na pripremi zemljišta razlog problema neprijatnog mirisa u Živinicama.

U proteklim danima rađeno je pođubravanje zemljišta u okviru pripreme tla za proljetnu sjetvu. Pođubravanje je, kažu, rađeno BIO gnojivom koje nastaje na farmi koka nosilica u Ciljugama.

“Neprijatan miris sa zemljišta na kojem smo odložili gnojivo za pođubravanje poljoprivredne površine proširio se iz razloga što je traktor koji je bio angažovan na farmi Spreča, kasnio jedan dan, a trebao je odmah uraditi zaoravanje”, navode iz ove kompanije, dodajući kako su svjesni da se u tom procesu od dovoženja gnojiva sa Farme do parcele koja je pođubrena, te zaoravanja te parcele, desilo isparavanje koje je prouzrokovalo neprijatne mirise.

Iz kompanije ističu da svjesni činjenice da su Tuzla i Živinice među najzagađenijim gradovima u Evropi, te nipošto ne žele sudjelovati u dodatnom zagađenju.

Inače, farma koka nosilica “Bingo” na godišnjem nivou proizvede i do 50 miliona konzumnih jaja, za koja su dobili certifikat po BEZ GMO standardu. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,