Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bingo i Tehnograd planiraju graditi nove stambeno-poslovne objekte

Preuzmite sliku

U Gradskoj upravi Tuzle u srijedu je održana 6. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle na kojoj su razmatrani prijedlozi izmjene dijela Regulacionog plana prostorne cjeline “Solana Sjever”, kao i izmjene Odluke o provođenju Regulacionog plana ove prostorne cjeline.

Naime, UO Zavod za urbanizam Grada Tuzla izradio je Regulacioni plan prostorne cjeline “Solana Sjever” u Tuzli u aprilu 2015. godine, za koji je od strane Gradskog vijeća Tuzla donesena Odluka o usvajanju i Odluka o provođenju navedenog Regulacionog plana.

U proteklom periodu nije realizovana izgradnja nijednog planiranog objekta, ali su “Tehnograd“ d.o.o. za građevinarstvo i inženjering Tuzla i “Bingo“ d.o.o. Tuzla kao vlasnici dijela zemljišta u okviru obuhvata Regulacionog plana i kao zainteresovani investitori podnijeli inicijativu za izmjenu dijela Regulacionog plana, koja je i usvojena na Gradskom vijeću 27. aprila 2023. godine.

Stoga je donesena i odluka o pristupanju drugoj izmjeni dijela Regulacionog plana prostorne cjeline “Solana Sjever” u Tuzli, koja se nalazi na zapadnom dijelu prostorne cjeline i zauzima površinu od cca 2,22 ha.

Izmjene bi se odnosile na usaglašavanje ranije predloženog rješenja izgradnje stambeno-poslovnih objekata sa realnim potrebama investitora i koje bi omogućile realizaciju investicije.

Plan regulacije definiše izmjene horizontalnih i vertikalnih gabarita planiranih objekata. Imajući u vidu da ovom izmjenom regulacionog plana nisu predviđene bitne intervencije u dispoziciji i namjeni objekata, zadržan je koncept saobraćaja iz osnovnog plana.

Predložena idejna rješenja ostale infrastrukture za zadržavaju i primjenjiva su. Isto se odnosi i na Moluški potok koji je prema idejnom rješenju iz ovog plana predviđen za regulisanje u zatvorenom podzemnom profilu odgovarajućih tehničkih elemenata.

Drugom izmjenom Regulacionog plana, osim promjene horizontalnih gabarita i spratnosti objekata, te manje izmjene saobraćaja u okviru obuhvata, nisu planirane nikakve druge intervencije u pogledu nivelacionih podataka, hortikulturnog uređenja, društvene i komunalne infrastrukture i sl, izvještava Biznisinfo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje