Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BIMAL najjača prehrambena kompanija u BiH: U prvih šest mjeseci prihod od 105 miliona KM

Preuzmite sliku

Kompanija BIMAL d. d. nalazi se na prvom mjestu rang liste za industrijsku granu proizvodnja prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, rezultati su analize koju su sprovele Poslovne novine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti u okviru projekta “100 najvećih u BiH”, kompaniji BIMAL dodijeljena je nagrada “1. mjesto u industrijskoj grani proizvodnja prehrambenih proizvoda u BiH po prihodu u 2016. godini” čime je BIMAL drugu godinu zaredom lider u kategoriji proizvodnje, ali čime je i potvrđeno da je upravo brčanska fabrika za proizvodnju jestivog ulja jedan od stubova privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

“Jasna vizija u kombinaciji sa dobro postavljenom strategijom poslovanja, te ljudima koji zadate ciljeve sprovode u odlične rezultate donosi dugoročan uspjeh i razvoj kompanije BIMAL. Neprestano ulaganje u unapređenje proizvodnih pogona brčanske fabrike, podjednako kao i zalaganje za kvalitet našeg jestivog ulja, omogućili su da prehrambena industrija Bosne i Hercegovine dobije domaći proizvod koji promoviše kvalitet, razvoj i rast bh. ekonomije”, rekao je zamjenik generalnog direktora kompanije BIMAL g. Mitja Kovačič.

Na osnovu ekonomskih pokazatelja iz bilansa stanja i uspjeha BIMAL je u 2016. godini ostvario prihod od 194.019.383 KM, a rast i stabilnost u poslovanju potvrđuju i podaci da je kompanija BIMAL u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila prihod od 105 miliona KM.

Zahvaljujući kapacitetima prerade brčanske fabrike, BIMAL danas sarađuje sa 209 bh. kompanija od kojih kupuje robu i usluge i na taj način indirektno zapošljava druge kompanije Bosne i Hercegovine. Takođe, imajući u vidu plasiranje BIMAL-ovih ulja na inostrana tržišta, BIMAL pozitivno utiče na bh. pokrivenost uvoza izvozom.

Od 2002. godine, od kada je članica STUDEN Holdinga, fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL povećala je svoje proizvodne kapacitete i upetostručila kapacitet prerade sjemena uljarica sa 26.000 tona godišnje na današnjih 120.000 tona prerađenog sjemena. Ekspanzija poslovanja kompanije BIMAL dovela je i otvaranja tri kompanije u Srbiji nakon čega je uspostavljena i poslovna Grupa BIMAL koja se bavi proizvodnjom i trgovinom uljaricama i žitaricama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: