Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Zajam za zdravstvo i poljoprivredu u vrijednosti 134,7 miliona eura

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Christoferom Sheldonom dva ugovora o zajmu u ukupnoj vrijednosti 134,7 miliona eura namijenjenih za poboljšanje zdravstvenog sistema i konkurentnost poljoprivrede u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi ugovor o zajmu odnosi se na poboljšanje zdravstvenog sistema u BiH i nakon potpisivanja će putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj biti osigurano ukupno 67,3 miliona eura od čega je za projekte u entitetu Federaciji BiH namijenjeno 19.240.000 eura, a u entitetu Republici Srpskoj 48.060.000 eura.

Bevanda je naglasio da je cilj ovog projekta unapređenje zdravstvene zaštite u bh. entitetima te da su povoljni uslovi zajma.

Drugi ugovor o zajmu odnosi se na finansiranje projekata klimatske otpornosti i konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za šta je osigurano ukupno 61,4 miliona eura od čega će po 30.700.000 eura biti alocirano na Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Ugovorom je predviđeno da FBiH i RS iz alociranih sredstava osiguraju finansiranje u identičnim iznosima od po 1.576.000 eura za namjene jačanja kapaciteta poljoprivrednog informacijskog sistema u korist Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) i agencija na nivou BiH koje se bave poljoprivrednim pitanjima.

Uslovi otplate su isti za oba kredita i podrazumijevaju rok otplate 32 godine uključujući sedam godina grejs perioda uz otplatu glavnice kredita u jednakim polugodišnjim ratama.

Oba ugovora potpisana su korespodentno i dalji tok provedbe preuzet će nadležne entitetske institucije uz redovit monitoring Svjetske banke i asistenciju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje