Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Za ruralnu tržišnu infrastrukturu u 12 lokalnih jedinica 1,5 miliona KM

Preuzmite sliku

Potpisivanje ugovora za šest od 12 lokalnih jedinica u Bosni i Hercegovini, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije (EU) unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu održano je u Sarajevu u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Razvojnog program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u ovim lokalnim zajednicama biće izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Sredstvima Evropske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banjaluka i Bihać dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva.

“Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 miliona eura”, rekao je Sattler.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.

“UNDP je ponosni partner EU na jačanju konkuretnosti poljoprivede i daljem ruralnom razvoju u BiH. Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH”, rekla je Nedera.

Realizacijom prvih šest planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira EU kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH, a koji provode UNDP u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje