Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH za osam mjeseci potrošila 104 miliona KM na uvoz struje

Preuzmite sliku

Zbog loših hidroloških uslova, ali prije svega rasta cijena na tržištu, bosanskohercegovački uvoz električne energije veći je za za period januar-avgust za 85 posto nego u istom periodu prošle godine, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, zemlja je za osam mjeseci ove godine uvezla električne energije u vrijednosti 104,4 miliona KM. Samo u avgustu uvoz je iznosio 29 miliona KM.

Količinski BiH je na mjesečnom nivou u drugom kvartalu uvezla 884 GWh sati električne energije. U istom periodu prošle godine uvoz je bio manji za 42 GWh i iznosio je 842 GWh

Na veći uvoz ove godine dijelom su uticale loše hidrološke prilike zbog dugotrajnog sušnog perioda usljed čega je smanjena proizvodnja u hidroelektranama koja je morala biti nadomještena kroz uvoz.

Većoj vrijednosti izvoza najviše je doprinijela skuplja električna energija ove godine, koja je vrijednosno povećalai uvoz i izvoz električne energije. No, eksplozivan rast cijena struje na evropskim berzama dogodio se septembru, što će se odraziti u statistčkim podacima koji će uslijediti za naredne mjesece.

Izvoz električne energije bio je za osam mjeseci ove godine 474,6 miliona KM i veći je za 39 posto nego lani.

Rast cijena električne energije na svjetskom tržištu ali i veća potrošnja u odnosu na prošlu godinu sa oporavkom privrede od prošlogodišnjeg izbijanja pandemije doprinijela je dobrim rezultatima elektroprvrednih preduzeća u ovoj godini.

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvom polguodištu neto dobit od 45,3 miliona KM, EP HZHB od 20 miliona KM, a ERS od 35 miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,