Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH po inovativnosti bolja samo od Albanije

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina među najinovativnijim zemljama zauzima 86. mjesto u svijetu, i od zemalja regiona jedno je bolje rangirana od Albanije, pokazuje Global Innovation Index (GII), izvještaj UN-ove organizacije za intelektualno vlasništvo za 2017. godinu.

U odnosu na godinu ranije naša zemlja nazadovala je za jedno mjesto. Na listi od 127 zemalja, BiH najlošiji ranking ima u lakoći otpočinjanja biznisa gdje je rangirana na 122. mjesto.

Zabrinjavajuće je što ovaj indikator pokazuje trend nazadovanja na ljestivici GII indexa.  Na drugoj strani, napredak bilježimo u lakoći rješavanja insolventnosti, gdje smo rangirani na 38. mjestu.

Po lakoći plaćanja poreza smo 95., a kada je riječ o cjeloklupnoj kategoriji poslovnog okruženja nalazimo se na 80. mjestu ljestvice.

Bolne tačke BiH su i apsorpcija znanja, po čemu smo rangirani na 120. mjesto, sa tendencijom nazadovanja.

U kategoriji ICT-a i stvaranja poslovnog modela stvrstani smo na 116. mjesto, dok smo nešto bolje rangirani u kategoriji istraživački talent – postotak u poduzetništvu, na 71. mjestu.

Saradnja u istraživanju univerziteta i industrije nam je takođe loša, budući da smo u ovom segmentu rangirani na 105. mjestu od 127 zemalja.

Kad je riječ o poslovnoj sofisticiranosti, također smo u “donjem domu”, na 90. mjestu, ali sa snažnim iskorakom na polju formalne obuke koju nude tvrtke.

U ovoj kategoriji smo na visokom 18. mjestu na ljestvici.

Ipak, najbolji ranking imamo kada u primjeni carinskih stopi (ponderirana vrijednost), gdje zauzimamo 14. mjesto.

Slovenija je među zemljama regije najinovativnija i rangirana je na 32. mjestu, a slijede Bugarska na 36. mjestu, Hrvatska na 41. mjestu, Rumunija na 42., te Crna Gora na 48. mjestu.

Izvan prvih 50 su Moldavija koja je svrstana na 54.mjesto, Makedonija je 61., Srbija 62., a iza BIH, koja je na 86. mjestu, nalazi se posljednjeplasirana u regiji Albanija na 93. mjestu.

Inovacija je danas široko prepoznata kao centralni pokretač ekonomskog rasta i razvoja.

Globalni indeks inovacija (GII) obuhvata višedimenzionalne aspekte inovacija, te pruža bogatu bazu detaljnih mjerenja za 127 ekonomija, a što predstavlja 92,5% svjetskog stanovništva i 97,6% globalnog BDP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,