Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

Preuzmite sliku

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, javlja Anadolu Agency (AA).

”Dosadašnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz (entiteta, op.a.) Republike Srpske i Federacije BiH”, izjavio je Košarac.

Napomenuo je da je izvoz goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine u UAE odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz UAE.

”Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše”, naglasio je Košarac, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Sašom Boškovićem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

”S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda”, naveo je Košarac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,