Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH očekuje teška turistička sezona, loša vakcinisanost baca nas na evropsko začelje

Preuzmite sliku

Uvođenje digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije neće imati izravnih refleksija na Bosnu i Hercegovinu, no u kontekstu turizma takva bi odluka mogla voditi do nekoliko scenarija, piše Večernji list BiH. 

Prvi je da će građani Unije koji budu posjedovali takvu potvrdu birati tradicionalne lokacije unutar Evropske unije, poput Hrvatske, Španije i Grčke, a to znači kako u startu neće birati Bosnu i Hercegovinu kao opciju za koju, barem u ovom trenutku, ne trebaju nikakve potvrde. Iako bi pak oni građani Evropske unije, koji ne budu imali takvu digitalnu potvrdu, možda i mogli izabrati BiH kao destinaciju u kojoj će provesti odmor, činjenica je kako će na povratku u matičnu državu, ovisno o tome iz koje dolaze, morati u karantin.

Posjet

Sve to zajedno govori kako će BiH morati tražiti nova ciljana tržišta za privlačenje turista ovoga ljeta, naravno, pod uslovom da epidemiološka situacija uopće bude dopuštala to. Loša procijepljenost kao posljedica kašnjenja u nabavci vakcine polako dovodi BiH u situaciju u kojoj će se na nju gledati kao na destinaciju koju treba zaobilaziti.

Ipak, turistički djelatnici, kao i predstavnici pojedinih lokalnih vlasti pokušavaju za ovo ljeto, koliko je to moguće, osigurati dolazak određenog broja turista. Dragan Jurković, načelnik općine Neum, sastao se tako nedavno s prvim čovjekom Beograda Zoranom Radojčićem.

  • Bio je to prvi službeni susret vodećih ljudi Neuma i Beograda, a u cilju razvijanja dobrih odnosa i kvalitetne saradnje. Centralna tema sastanka bio je turizam, kao najperspektivniji oblik saradnje.

    – Veliki broj turista u Neumu je upravo iz Beograda i bilo bi dobro da se taj broj u budućnosti i poveća u skladu s našim kapacitetima – objasnili su iz Općine Neum.

    U svrhu promocije Neuma kao turističke destinacije u aprilu će neumski hotelijeri posjetiti Beograd i Novi Sad, susresti se s kolegama iz tih gradova i prezentirati ponudu jedinog bh. grada na moru. Međutim, situacija je takva da je zbog pandemije koronavirusa turistička sezona u HNŽ-u i ove godine pod znakom pitanja. Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a, ističe kako je evidentno da stranih turista nema. Tokom vikenda, kaže, primjetni su domaći turisti. Promišljajući o razdoblju koje je pred nama, Temim je u izjavi za Fenu kazao kako su svi zabrinuti.

    Situacija se prati

    – Vidimo kako pandemija ne jenjava i da dolazi taj treći val, tako da se zatvaraju zemlje Evropske unije, odakle su nama dolazili najvažniji gosti, kao i zemlje Dalekog istoka te Zaljevske zemlje. Još uvijek pratimo situaciju kako bismo vidjeli šta, kako i na koji način te turiste privući – kazao je Temim u razgovoru za Fenu.

    Prema njegovim riječima, situacija se mijenja, ne iz mjeseca u mjesec, nego na dnevnoj bazi. Potvrdio je kako se situacija prati te će nakon što stanje bude jasnije, krenuti u marketinšku kampanju. Prema kojim zemljama, to još ovisi o nizu činjenica, no Temim kaže kako se moraju prilagoditi i okrenuti novim načinima te novim ciljanim tržištima.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,