Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Nabavka lijekova u istom rangu kao nabavka papira i olovaka

Preuzmite sliku

Često nedostatak određenih lijekova u BiH nije posljedica nedostatka novca ili nestašice na tržištu, već prekomplikovanih procedura javnih nabavki, koje lijekove i medicinska sredstva tretiraju kao bilo koju drugu robu, a što je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedopustivo i štetno.

Već sutra bi o ovome moglo biti riječi na sjednici Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, tačnije o inicijativi koja postoji već godinama, a kojom se u slučaju nabavke lijekova žele maksimalno pojednostaviti i skratiti procedure nabavke.

– Neophodno je skratiti i pojednostaviti procedure i nedopustivo je da bilo čiji život bude ugrožen zbog nekih procedura ili tromosti. To ni u kojem slučaju ne znači da se u potpunosti isključe procedure, neko favorizuje ili da dobavljači budu oslobođeni uslova koje treba da ispune. Nešto treba mijenjati, inicijativa odranije postoji – rekao je za Nezavisne Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače u BiH situacija je trenutno takva da se nabavka lijekova radi kao i za bilo koju drugu vrstu robe, odnosno zakon je u isti rang stavio nabavku citostatika i, recimo, kupovinu kancelarijskog materijala, olovaka, papira itd. Takođe, još jedan od problema u Zakonu o javnim nabavkama BiH je da je ekonomski najpovoljnija ponuda presudna kod izbora dobavljača, a ne kvalitet.

Tačnije, ugovorni organ, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ili kantoni u Federaciji BiH, ne može da utiče na kvalitet niti može da izabere proizvođače koji imaju kvalitetnije proizvode ukoliko se na tender javi neko ko je ponudio nižu cijenu.

– Ovaj ograničavajući faktor nikako ne bi smio da bude presudan u zdravstvenom sistemu jer je cilj da pacijenti koji se liječe dobiju najbolji mogući lijek koji je u tom trenutku registrovan na tržištu Bosne i Hercegovine – rekli su nam u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Još jedan od problema Zakona o javnim nabavkama BiH kada su u pitanju lijekovi je taj što se potencijalni dobavljači mogu žaliti na svaku fazu tendera, zbog čega nisu rijetkli slučajevi da nabavka nekog lijeka ili medicinskog sredstva traje i po nekoliko mjeseci.

– Fond već više od deset godina sprovodi centralizovane javne nabavke, a u praksi se nije desilo da Kancelarija za razmatranje žalbi u zakonskom roku odgovori na bilo koju žalbu koja se tiče tendera koje sprovodi Fond. Zdravstveni sistem nije prioritet ni kada je u pitanju razmatranje žalbi, zbog čega se na realizaciju tendera čeka mjesecima i na kraju uvijek ispaštaju pacijenti – rekla je Darija Filipović – Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, odmah nakon formiranja vlasti na nivou BiH mogu se očekivati ozbiljniji pristup i veći pritisci da se mijenja Zakon o javnim nabavkama kada su u pitanju nabavka lijekova i medicinskih sredstava i to na način da se preuzmu iskustva Evropske unije i njihove direktive po ovom pitanju s obzirom na to da u razvijenim zemljama Evropske unije, a i bližeg okruženja, nisu zabilježeni slučajevi nestašice pojedinih lijekova, kao što je kod nas slučaj, posebno kada su citostatici u pitanju. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,