Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH na pakistansko tržište isporučila snajpersku municiju vrijednu milion KM

Preuzmite sliku

Protekle nedjelje fabrika namjenske industrije “Igman” iz Konjica isporučila je Pakistanu snajpersko streljivo 12,7×99 milimetara.

Ovu vrstu streljiva, osim BiH, proizvode još Južna Koreja, Južna Afrika i Velika Britanija. Sve te zemlje na tenderu su konkurisale za posao koji je na kraju dobila Bosna i Hercegovina.

Bh. ambasador u Pakistanu Nedim Makarević kaže da su se paralelno s tenderom odvijali i diplomatski napori da BiH dobije priliku izvoza na ovo, za namjensku industriju, važno tržište.

Godinama imamo problema da izvezemo vojnu opremu na pakistansko tržište. Međutim, BiH je protekle nedjelje otpremila pošiljku sofisticirane municije pakistanskom Ministarstvu odbrane. Naznačenom kupcu roba stiže u Karachi“, pojasnio je Makarević.

Podsjetio je da je ovo važna vijest i zbog toga što, tehnološki gledano, ovu visoko-sofisticiranu robu u cijelom svijetu proizvode još samo Južna Koreja , Južna Afrika i Velika Britanija.

Tender je pokazao da BiH može da konkurira ovim velikim zemljama“, poručio je Makarević.

Riječ je o pošiljci vrijednoj blizu milion konvertibilnih maraka, no Makarević kaže kako je to tek prva od mnogih pošiljki koja se planiraju realizirati.

Ova isporuka nije velika, međutim, očekuje se višestruka isporuka istog produkta te se automatski otvaraju mogućnosti za nove produkte. Mislim da razloga za veliko zadovoljstvo ima kako Igman iz Konjica, kao proizvođač tako i cijela namjenska industrija u BiH. Smatram ovo važnim korakom ka rehabilitaciji vojne industrije u BiH“, pojasnio je Makarević.

Bosna i Hercegovina godinama nastoji prevazići krizu u pregovorima s Pakistanom o isporuci oružja koja je nastala sredinom 2000-tih godina.

Ambasador Makarević se nada kako je ovo znak da su dvije zemlje spremne nastaviti s pregovorima o realizaciji starih, ali i novih projekata.

Zadovoljan može biti i konjički “Igman”, firma namjenske industrije s trenutno najboljim ugovorima o izvozu oružja. Samo s američkom kompanijom Howell Machine ugovoreni su poslovi sve do 2015. godine.

Tako će do kraja ove godine “Igman” američkoj firmi Howell Machine isporučiti municiju u vrijednosti od oko 30 miliona eura, naredne u iznosu od 50 miliona, a 2015. godine vrijednost ugovora penje se na 80 miliona eura. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,