Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH je povoljna za investitore, ali treba uskladiti zakone između FBiH i RS

tuzla1-iz-zraka2013
Preuzmite sliku

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić upozorio je da Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska hitno moraju uskladiti zakonsku regulativu koja se odnosi na strane investicije. To bi stranim ulagačima olakšalo investiranje i poslovanje u našoj zemlji, što bi u konačnici moglo donijeti i više ulaganja u BiH te bolju i stabilniju ekonomiju.

Bojić je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) potvrdio kako VTK BiH dobiva pozive od stranih investitora koji kritikuju to što u Banjoj Luci i Zenici za njih nisu iste olakšice, iako se radi o istoj zemlji. To, kaže Bojić, djeluje zbunjujuće i iritirajuće na investitore. Naročito one koji dolaze iz zemalja Evropske unije.

– Neusklađena legislativa na nivou BiH prema potencijalnim investitorima, ali i onima koji to već jesu djelujemo neozbiljno, što se direktno odražava i na samo ulaganja u našu zemlju – upozorio je Bojić.

On smatra da je BiH, u odnosu na region, izuzetno povoljna zemlja za strane investitore. Prije svega, kaže, BiH ima stabilnu valutu (konvertibilnu marku), manji porez na dodanu vrijednost (PDV), povoljniji porez na dobit. No, fali nam usklađena i jednostavnija legislativa.

– Niko ne spori postojanje entiteta, ne zadiremo u taj dio. Ali,  upozoravamo da ukoliko želimo više stranog novca u BiH, legislativa između FBiH i RS mora biti usklađena, odnosno, ona mora biti prilagođena onoj iz Evropske unije – kaže Bojić, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,