Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH ima milionere, ali ne i porez na ekstra profit

Preuzmite sliku

Upravo  vrijeme krize i poskupljenje brojnih proizvoda mnoge firme su zapravo iskoristile da još više zarade, posebno u oblasti energetike.

Zato je u Hrvatskoj na prijedlog Evropske komisije uveden porez na ekstraprofit. Ovo postavlja pitanje da li ima prostora da se i kod nas uvede ovaj porez?

Hrvatska po uzoru na još neke evropske zemlje uvodi dodatni jednokratni porez od 33% na kompanije čiji je profit za 20% veći u odnosu na četvorogodišnji prosjek. Pitanje je da li ovakav porez treba biti uveden u BiH.

Ekonomisti smatraju da treba, jer su u posljednjim mjesecima kada su građani bili na udaru drastičnih poskupljenja goriva i drugih proizvoda mnogi ostvarivali ekstraprofit.

Predstavnici privrednika međutim ne podržavaju ideju da ovakav porez bude uveden u FBiH i RS-u, jer kako navode, kod nas nije ista situacija kao u evropskim zemljama.

Međutim, ekonomisti smatraju da ipak postoje brojne kompanije, posebno u oblasti trgovine energentima, koje ostvaruju veoma visoke dobiti u vremenu inflacije, međutim pitanje je da li bi u slučaju uvođenja poreza na ektraprofit to bilo vraćeno građanima?

Ekstraprofit predstavlja neočekivani višak iznad uobičajene dobiti i u nerijetko se u kriznim vremenima, dok građani preskupo plaćaju osnovne proizvode, dešava da pojedinci ostvaruju ogromne zarade, piše BN.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,