Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH gubi milione KM zbog ilegalne prodaje cigareta

Preuzmite sliku

Svaka druga cigareta kupljena u BiH je ilegalna. Oko 185 miliona kutija cigareta konzumira se iz ilegalnih tokova. Švercane cigarete dostupne su čak i u legalnim trgovinama.

Na ilegalnom tržištu u BiH u posljednje tri godine pojavilo se više od 100 vrsta nelegalnih proizvoda, dok se u isto vrijeme legalno tržište smanjilo za čak 30%.

Država zbog toga godišnje gubi više od pola milijarde KM budžetskih prihoda, privrednici gube više od 110 miliona KM prihoda, dok se s druge strane oko 400 miliona KM zarade švercera prelijeva u ilegalu financirajući razne kriminalne grupe – piše Vecernji.ba.

Svake godine novcem koji se gubi na crnom tržištu cigareta u BiH se može financirati, na primjer, 30 km autoceste, što je kompletna dionica autoceste na koridoru Vc Mostar sjever – Mostar jug ili kompletno sanirati dug Penzionog zavoda FBiH od 230 miliona KM, povećati mpenzije ili izgraditi godišnje čak 80 vrtića.

Ilegalna trgovina

Ilegalno tržište duhana u BiH od 2013. do 2018. poraslo je višestruko, sa stope od 6 na skoro 50%. Iako se ne smanjuje broj konzumenata, prodaja cigareta na legalnom tržištu i dalje pada.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihodi prikupljeni na osnovi trošarine na duhan i duhanske prerađevine u prva dva mjeseca 2019. iznosili su 141,3 miliona KM, dok je u istom razdoblju lani prikupljeno 143,8 miliona KM.

– Razlog je smanjenje proizvodnje cigareta u BiH, gdje trenutno postoji samo jedna fabrika, koja je značajno smanjila proizvodnju – objašnjavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ističu da su ovlaštene službene osobe ove uprave u 2018. i prva dva mjeseca 2019. načinile 31 izvještaj o počinjenom kaznenom djelu nedopuštenog prometa trošarinskih proizvoda (cigarete, rezani duhan…), s prijavljenim iznosom štete u visini od 8,094.997,55 KM, koje je Uprava uputila na daljnje postupanje prema nadležnom Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH je u trima slučajevima 2018. podiglo optužnicu protiv prijavljenih, a jedan slučaj iz 2018. dobio je sudski epilog, odnosno osoba je kažnjena uvslovnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana, s razdobljem provjere od tri godine, uz izrečenu mjeru trajnog oduzimanja privremeno oduzetih predmeta. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,