Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Energoinvest nije dobio zahtjev za plaćanje ruskog gasa u rubljama

Preuzmite sliku

Kompanija Energoinvest, kao uvoznik gasa za Federaciju Bosne i Hercegovine, potvrdila je da od Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za ovaj entitet.

“Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9.00 sati jutros, gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta”, saopšteno je iz Energoinvesta.

U vezi s pitanjem plaćanja gasa u rubljama, iz Energoinvesta poručuju da nisu dobili nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti rublji. Podsjećaju da se od marta 2022. gas plaća u eurima.

“Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdjeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore pomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas”, poručili su iz Energoinvesta.

U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost.

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u srijedu da je obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja tih zemalja da plaćaju uvoz gasa u rubljama. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,