Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH bi se mogla naći na listi zemalja koje meso i mesne prerađevine mogu da izvoze u zemlje Bliskog Istoka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa primio je danas ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH sa sjedištem u Rimu Sagera Nassera Al Raisija, koji je ministru Šaroviću uručio poziv resornog ministra Ujedinjenih Arapskih Emirata za sastanak i razgovore o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i ugovornom regulisanju trgovinske razmjene, a posebno izvoza naših proizvoda u ovu zemlju.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na čelu sa ministrom Šarovićem, posljednjih mjeseci je preduzelo niz koraka, kako bi se BiH mogla naći na listi zemalja koje meso i mesne prerađevine mogu da izvoze u zemlje Bliskog Istoka.

„Mi imamo kvalitetne i konkurente proizvode. Dvije trećine onoga što proizvedemo mi izvozimo, i to u najrazvijenije zemlje EU, što dovoljno govori o kvaliteti naših proizvoda i potrebi otvaranja novih tržišta“, istakao je ministar Šarović.

Na sastanku je takođe potvrđeno učešće Bosne i Hercegovine na prestižnom globalnom sajmu Expo 2020. u Dubaiju.

Zaključeno je da će prisustvo na ovom značajnom događaju biti velika šansa za stvaranje novih poslovnih prilika i veza za bh.privrednike i da će se u tom smislu naša zemlja predstaviti na najbolji mogući način. Očekuje se da će Expo 2020. posjetiti 25 miliona ljudi a učešće je već prijavilo oko 120 zemalja svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,