Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH bi opet mogla na sivu listu?

Preuzmite sliku

Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, po svemu sudeći, biće do daljeg “na ledu”, a zbog svega toga moglo bi se desiti da se BiH ponovo nađe na sivoj ili čak na crnoj listi Manivala.

Prema riječima više poslanika, upitno je da li u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji većina, te je neizvjesno hoće li u narednom periodu biti doneseni bilo kakvi zakoni.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH već duže vrijeme čekaju dogovor unutar Vijeća ministara BiH. Iako je Ministarstvo pravde BiH sačinilo nove izmjene i dopune ovog zakona koje su u skladu s onim što traži Manival, na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana prije dvije sedmice, zakon je vraćen na doradu, jer je Dragan Mektić (SDS), ministar bezbjednosti BiH, tražio da se pooštre sankcije kada su u pitanju finansiranje terorističkih organizacija, odlazak na strana ratišta te sankcije za povratnike sa stranih ratišta, javljaju Nezavisne.

Zahtjevi Manivala odnose se na provjeru i sankcionisanje finansijskih tokova novca koji se odnose na finansiranje terorizma i terorističkih grupa, oštrije sankcije za one koji odlaze na strana ratišta, te povratnike s ratišta. Takođe, od svih nivoa vlasti u BiH traži se da se naprave finansijske mjere koje će onemogućiti pranje novca. Zahtjevi Manivala nalažu i Zakon o osiguranju, što je na nivoima entiteta, te izmijene i dopune Zakona o investicijskim fondovima u FBiH.

“Imao sam nekoliko primjedaba i zakon je vraćen na doradu. Smatram da neće biti problema da se izvrše ove male izmjene i da će zakon što prije biti upućen u parlamentarnu proceduru”, rekao je Mektić.

Postoji nedostatak u članovima 202. i 202. d, na koji je ukazao i izvještaj Manivala iz 2015, koji navodi da odredba ima prazninu ako se radi o “pribavljanju sredstava terorističkim organizacijama ili pojedinačnim teroristima u svrhe koje nisu povezane s terorizmom, na primjer administrativni troškovi ili troškovi života, što još nije kriminalizirano”.

Ova praznina je riješena kroz ponuđenu dopunu člana 202. ovog zakona.

Međutim, Mektić je insistirao da se ove mjere dodatno pooštre.

Lazar Prodanović, zamjenik šefa Kluba SNSDa u Predstavničkom domu BiH, smatra da će teško u ovom sazivu parlamenta doći do donošenja ovog zakona, ali i bilo kojeg drugog.

“Treba vidjeti postoji li uopšte parlamentarna većina. Mislim da do narednih izbora ovaj saziv nijedno pitanje neće riješiti”, rekao je Prodanović.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DFa, ističe da se na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH radi već godinama, te da još nisu ispunjeni uslovi Manivala. Tvrdi da ni u narednom periodu ništa od toga neće biti riješeno, jer se koalicija na nivou BiH, kako kaže, bavi ličnim problemima.

Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDPa, ističe da nema volje kod vladajuće većine da donese bilo kakav zakon, pa ni izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,