Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH bez krzna: Zatvorena i posljednja farma kuna

Preuzmite sliku

Posljednja i najveća farma kanadske kune u BiH je zatvorena, potvrdila je za Mondo Maida Šabeta iz “Koalicije bez krzna”.

Zatvorena je farma u Podgrabu na Palama, a kako je navela Šabeta, radi se o najsnažnijoj farmi u regionu, obzirom da se radi o farmi kuna koje su mnogo snažnije finansijski od farmi činčila, a koje su zastupljenije u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj, izvještava Akta.ba.

“Napokon, nakon decenija globalne borbe protiv ove okrutne vrste biznisa, svjedočimo slanje iste u prošlost. Borba se, naravno, nastavlja sve dok postoji posljednja farma na planeti. Ponosna sam da je BiH okončala uzgoj životinja radi krzna i popravila ugled u svijetu, nakon skandalozne 2018. godine, kada je PSBiH odlučio prolongirati stupanje na snagu zabrane za dodatnih 10 godina. U posljednjih 1,5 godinu doznajemo da je zavladala finansijska kriza ove vrste industrije, jer su mnogi veliki i mali dizajneri odbacili krzno, a ljudi su se osvijestili”, rekla je za portal Mondo Šabeta.

Informaciju o zatvaranju ove farme podijelila je na Twitteru i međunarodna organizacija za zaštitu životinja “Four Paws” koja je formirana s ciljem pružanja pomoći životinjama pod ljudskom kontrolom na globalnom nivou.

“Teoretski, nove farme se još mogu otvoriti, jer je u BiH i dalje na snazi ​​produženi period ukidanja do 2028. godine. Ali dobre su šanse da će se to oboriti”, navode iz ove organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,