Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BH Telecom predstavio rezultate poslovanja: Dobit za 48,5 posto veća u odnosu na plan

Preuzmite sliku

Dobit BH Telecoma za prethodnu godinu je za 48,5% veća u odnosu na plan

Kompanija BH Telecom je danas održala godišnju press konferenciju povodom uspješnog završetka poslovne 2021. godine. Na press konferenciji su predstavljeni rezultati poslovanja ovog najvećeg telekom operatera u BiH, kao i najznačajnije poslovne aktivnosti koje su obilježile poslovanje kompanije u prethodnom periodu.

Premijer FBiH Fadil Novalić je prigodnim obraćanjem otvorio press konferenciju i istakao kako su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopće društvenom planu, ali da je BH Telecom uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovornom kompanijom.

“Ova kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru sa Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunsku uslugu korisnicima. U 2021. godini, koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u Budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U ovom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u Budžet Federacije BiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom sa menadžmentom društva“, rekao je premijer Novalić.

 • Na press konferenciji se obratio i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić koji je rekao da su postignuti finansijski rezultati zaista impresivni i svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.

  “Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno bh. društvo kao telekom operatora koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab sa najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama sa kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan BiH”, izjavio je ministar Lasić.

 • Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je predstavio najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja koje je kompanija ostvarila u 2021. godini.

  “Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 471,6 miliona KM što je više za 14,5 miliona KM ili za 3% u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM ili za 0,23% više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi su ostvareni u iznosu od 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM ili za 1% u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48.5 % u odnosu na planiranu i iznosi 70,1 milion KM, odnosno, veća je za 18,1 miliona KM. Što se tiče korisničke baze, bilježimo povećanje broja prepaid korisnika za 77.468, povećan je broj postpaid korisnika za 33.344 i Moja TV baza je veća za 6.522 novih korisnika čime smo dostigli broj od 210.000 korisnika Moja TV usluge.

 • Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu smo posebnu pažnju posvetili našim korisnicima i građanima te smo tokom pandemije donirali značajna sredstva za nabavku potrebne medicinske opreme, istovremeno obezbjeđujući opremu i uslove za online nastavni proces i besplatne biznis alate za poslovne korisnike. U periodu od 2018. – 2021. godine je BH Telecom podržao preko 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BiH, sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM, dok smo u zadnjih 10 godina donirali ukupno 10 miliona KM“, rekao je Sedin Kahriman te dodao kako je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

 • “Namjera nam je da BH Telecom bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcijuma, a u nekim strateški partner za implementaciju projekata i rješenja koja će dati snažan doprinos izgradnji digitalnog društva. Tako i danas predstavljamo prvi smart poligon kao najsavremenije IoT rješenje i pozivam javni sektor i poslovne subjekte da zajedno gradimo digitalno bh. društvo”, istakao je g. Kahriman.

  Predstavnicima medija je tokom press konferencije demonstriran prvi smart poligon u BiH, a koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platforme BH Telecoma. Smart poligon je skup Iot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

 • Kako je istaknuto tokom demonstracije, pametna rješenja koja nudi BH Telecom u cjelosti su zaštićena svim sigurnosnim standardima, dostupna na području cijele BiH, te poslovno koncipirana tako da BH Telecom stoji iza održavanja i eksploatacije istih dugo godina nakon prve implementacije. Usluge ne zahtjevaju značajne investicije već se plaćaju u skladu sa korištenjem, a BH Telecom brine o ugovaranju, integraciji i održavanju cijelog rješenja. Pored suštinske tehnološke inteligencije na BH Smart Lab platformi, ova rješenja su primjenjiva i za institucije i pravne subjekte koji upravljaju infrastrukturom, ali i za krajnje korisnike. Svako od ovih rješenja je efikasnije i u konačnici jeftinije za upravljanje u odnosu na tradicionalna rješenja, te donosi značajne uštede u budžetima.

 • Za građane kao krajnje korisnike, pametna rješenja BH Telecoma donose brže i efikasnije rješavanje svakodnevnih problema parkinga, punionica, čistoće gradova, i u konačnici manje gužve, manje karbonskog zagađenja i manje izgubljenog novca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,