Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. proizvođači očekuju reviziju Pravilnika o izgledu policijske uniforme

Preuzmite sliku

Predstavnici Privredne komore Federacije BiH, Udruženja tekstila, obuće i kože BiH (UTOKBiH) i Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme očekuju da će biti stavljen van snage novi Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, koji je Vijeće ministara BiH donijelo u decembru 2017. godine, te da će se pristupiti njegovoj reviziji, uz konsultacije s predstavnicima bh. kompanija, proizvođača policijske i vojne opreme.

Upozorili su, istovremeno, kako se spomenutim pravilnikom u tekstu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, diskriminiraju, odnosno eliminiraju bh. proizvođači i prefereira uvozni brend, te narušava konkurencija u postupku javnih nabavki.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je na pres-konferenciji u Sarajevu kako je temeljna uloga i misija ove institucije – zaštita interesa bh. privrednih subjekata, odnosno proizvođača, a u konkretnom slučaju zaštita interesa Konzorcija koji je okupio bh. firme, proizvođače u oblasti tekstilne industrije.

Ukazao je, u tom kontekstu, na značaj zajedničkog nastupa bh. firmi unutar i izvan Bosne i Hercegovine kako bi pobijedili konkurenciju koja je, nerijetko, nelojalna, preferirajući proizvodnju kao generator privrednog razvoja uopće.

U osvrtu na spomenutu problematiku predstavnik Udruženja tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić kazao je kako je tu u ime asocijacije koja zastupa interese više od 40.000 radnika, izražavajući spremnost da maksimalno podrži nastojanja bh. proizvođača uniformi i dodatne opreme.

“Ne vidim ništa logičnije od toga da se firmama koje proizvode, zapošljavaju i pune budžete države, njenih entiteta i svih nivoa vlasti omogući posao”, rekao je je Međić, navodeći da UTOKBiH insistira na ravnopravnom tretmanu i promjeni koncepta, odnosno reviziji spomenutog pravilnika kako bi se bh. proizvođačima omogućilo da uposle vlastite kapacitete.

Predstavnik Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme Haris Sejdić upozorio je kako prilikom izrade ‘spornog’ pravilnika nisu kosultirani ni struka, niti nezavisne laboratorije, te da se njime daje prednost trgovačkoj aktivnosti, odnosno uvozu, najvjerovatnije, iz Vijetnama, ili neke od zemalja Dalekog istoka, a „sve pod parolom kvaliteta“.

Podsjetio je da je Konzorcij na sastanku s nadležnima, održanom prije usvajanja spomenutog pravilnika, insistirao na zajedničkom iznalaženju rješenja na način da se formira radna grupa u kojoj bi participirali i predstavnici bh. prozvođača policijske i vojne opreme, ali da je, i pored obećanja, izostalo razumijevanje u tom pogledu.

U sklopu odgovora na novinarske upite, između ostalog, rečeno je da, ukoliko izostane dobra volja za rješavanje spornih pitanja, ostaje mogućnost “obaranja” tenderskih procedura u žalbenom postupku, a u krajnjem da se zatraži i sudska zaštita, odnosno odgovarajući pravni lijek. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje