Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. poljoprivrednicima će od 2018. do 2020. biti na raspolaganju još najmanje 90 miliona eura?

Preuzmite sliku

U protekla dva dana Predstavnički dom i Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatili su Nacrt budžeta za 2018. godinu. Naredne godine za poticaje u poljoprivredi predviđeno je u njemu oko 66 miliona KM, što zajedno sa novcem koje će za te namjene izdvojiti kantoni čini 90 miliona KM.

Osim toga, Rebalansom budžeta za 2017. godinu predviđeno je 7,7 miliona KM iz klirinškog duga za saniranje naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi iz 2014, javlja Fena.

– Ova Vlada je započela mandat sa oko 50 miliona KM duga. Do danas je taj dug značajno smanjen, a prije svega osigurali smo redovnost isplata. Danas je, na primjer, poljoprivrednicima uplaćeno blizu osam miliona KM poticaja za proizvodnju. Svakako novac iz rebalansa nije dovoljan za saniranje svih ostalih dugovanja i to moramo uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta za 2018. godinu. Do usvajanja prijedloga budžeta otvorit ćemo razgovore unutar Vlade, kao i udruženjima poljoprivrednika kako bi naredne godine konačno riješili ovaj problem u potpunosti – rekao je za Fenu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Prema podacima ministarstva slijedeće godine poljoprivrednicima u Federaciji bit će na raspolaganju još oko 35 miliona KM kroz projekte Svjetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD. Radi se o namjenskim sredstvima za razvoj sistema navodnjavanja, izgradnju hladnjača, povećanje konkurentnosti, izgradnju infrastrukture i poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama.

– Namjenski novac ima u našim planovima posebno mjesto. Iako svi nivoi vlasti u Federaciji BiH izdvajaju određena sredstva za poticanje poljoprivrede, ti iznosi nisu dovoljni za njen jači i sveobuhvatniji razvoj. To je neka vrsta socijalnih izdvajanja, a ono što je BiH prijeko potrebno su strukturne promjene. Zato od ključnog značaja za naše poljoprivrednike je da se do kraja godine usvoji Strateški plan ruralnog razvoja na državnom nivou – istakao je Dedić.

Ukoliko on bude usvojen bh. poljoprivrednicima će u periodu od 2018. do 2020. biti na raspolaganju još najmanje 90 miliona eura za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Ako se to, pak, ne dogodi BiH neće imatu pristupa EU fondovima sve do 2021.

– Federacija BiH, kao i svih deset kantona i Brčko Distrikt, dali su saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja BiH. Čeka se još jedino odgovor Republike Srpske. Ovim putem želim da pozovem Vladu RS da ne uskraćuje saglasnost na ovaj dokument, jer ako se on usvoji, umjesto da se dižu krediti, poljoprivrednici će dobivati bespovratna sredstva iz EU fondova. Ne bi se trebali nepotrebno zaduživati niti uvoditi kreditne linije za poljoprivredu, kakve sada uvodi Republika Srpska. Trenutno smo jedina zemlja u okruženju koja ne koristi nikakva EU sredstva u oblasti poljoprivrede i zbog toga već daleko zaostajemo za, primjerice, Srbijom koja po istom osnovu već koristi 175 miliona eura iz EU fondova – zaključio je Dedić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,