Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. poduzetnik ukinuo radnu subotu: Malim gestom učinili smo puno

Preuzmite sliku

Bijeljinski poduzetnik Savo Popić prije tri mjeseca došao je na ideju da radno vrijeme u svojoj zanatsko – trgovinskoj radnji smanji sa šest na pet dana sedmično.

Odlučio se na ovaj korak nakon što je i sam dvadeset godina proveo u privredi i privatnom sektoru gdje je, kako je kazao, radio sedmično po 6 a nekada i 7 dana.

Sada je kao vlasnik firme odlučio svojim radnicima ukinuti radnu subotu.

– Kao vlasnik z.t.r SALE krenuo sam prije tri mjeseca sa probnim periodom rada od 5 dana u sedmici, kak bih vidio da li je ideja ostvariva. Od danas, sa ponosom mogu reći da će kod nas zaposleni raditi samo 5 dana u sedmici, naravno uz nepromijenjenu platu i radno vrijeme – rekao je Popić za BiznisInfo.

U tromjesečnom probnom periodu uvidio je da je produktivnost poboljšana, da su međuljudski odnosi bolji, da se radi sa većim entuzijazmom i motivacijom…

To je bilo sasvim dovoljno da neradna subota postane praksa.

Zadovoljni radnici

– Meni kao vlasniku, nema ništa bitnije od zadovoljnog radnika. Jednim malim gestom učinili smo puno, ljudi sada vikendom provode više vremena sa svojim porodicama, prijateljima, imaju više vremena za odmor što ih čini srećnijima, a sam rad manje stresnim i mnogo produktivnijim – kaže nam Popić.

Napominje kako je u planu da se vrlo brzo isti sistem primijeni i u ostalim porodičnim firmama.

Poziv privrednicima

Popić je pozvao i ostale privrednike na području grada Bijeljine da učine isto.

– Pozivam privrednike da pokušaju svojim radnicima olakšati, tvrdim da neće ništa izgubiti, a dobit je velika, jer čovjekova sreća i zadovoljstvo nema cijenu – zaključuje Popić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,