Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. gigant želi biti pionir u proizvodnji energije iz vode

Preuzmite sliku

U organizaciji konsultantske kuće nLogic Advisory Sarajevo, a uz podršku ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizirana je biznis konferencija pod nazivom “Zeleni hidrogen – razvojna šansa za bh. privredu”.

Govoriti o zelenom hidrogenu kao najčistijem obliku energije koji se dobiva elektrolizom vode uz korištenje čistih obnovljivih izvora energije je jedan od prvih koraka u potencijalnom iskorištavanju ove mogućnosti u našoj zemlji.

Zeleni hidrogen je već dio ekonomije brojnih zemalja Evropske unije i važan element Evropskog zelenog plana, Strategije EU-a za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, te Strategije za hidrogen Ujedinjenog Kraljevstva.

Evropska unija i ostatak svijeta teže ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050. godine i potpunom okretanju izvorima energije koji ne ovise o fosilnim gorivima. I naša zemlja kao članica Energetske zajednice preuzela je ovu obavezu te je potrebno ubrzati proces dekaronizacije u čemu upravo zeleni hidrogen može imati važnu ulogu.

Hifa-Oil kao privatna kompanija među prvima je prepoznala potencijale i prednosti procesa energentske tranzicije te već krenula u ostvarivanje ambicioznog cilja prelaska iz naftne u energetsku kompaniju.

Upravo to je razlog zašto su organizatori konferencije u kompaniji Hifa-Oil prepoznali vodilju budućih procesa prelaska na obnovljive izvore energije, prije svega kao lidera u distribuciji i izgradnji fotonaponskih elektrana svih kapaciteta, pa do predvodnika u ovoj novoj mogućnosti korištenja obnovljivih izvora u svrhe proizvodnje zelenog hidrogena.

– Promjene se dešavaju veoma brzo, ali vjerujem da ćemo tim izazovima kao kompanija odgovoriti na pravi način. Potrebna nam je prije svega jasna sinergija nauke, države i privatnog sektora kako bi usvojili i primjenili strategije koje je svijet počeo koristiti. Mali smo u globalnim okvirima, ali koristimo sve svoje potencijale mudro kako bi ušli u voz koji ide velikom brzinom – riječi su direktora HIFA OIL-a dr sc. Venan Hadžiselimovića koji je bio jedan od panelista konferencije.

Zbog toga je kompanija Hifa-Oil još 2021. godine započela svoju tranziciju prema energentskoj kompaniji kroz pokretanje Euro Solara sektora za projektovanje, prodaju i ugradnju solarnih panela te sektora za trgovinu električnom energijom. Euro Solar je najveći distributer i zastupnik svjetskih kompanija iz oblasti proizvodnje solarne opreme i to solarnih panela Longi, invertera Huawei i SMA te iza sebe ima veliki broj projekata, izgrađenih fotonaponskih elektrana širom BiH.

Upravo zeleni hidrogen može biti nova šansa za razvoj bh. privrede, može doprinjeti otvaranju novih radnih mjesta, energetskoj nezavisnosti i dobrom i pozitivnom poslovnom okruženju.

Kompanija Hifa-Oil zasigurno može odgovoriti izazovima i potrebama budućnosti te i u ovom segmentu pružiti partnersku ruku svima zainteresiranim stranama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje