Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. firme na mukama: Dobiju poslove u EU, ali ne i vize za radnike na vrijeme

Preuzmite sliku

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske u augustu je objavila javni poziv za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje, na osnovu sklopljenog ugovora sa preduzećem iz druge države, izvodi radove u toj državi.

Naši građevinci već godinama dobivaju detašmane za poslove u Njemačkoj, a kako je navedeno, ovogodišnji predmet poziva su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažerstva, rudarstva i drugih djelatnosti, piše portal Radiosarajevo.ba.

“Detašmanska godina počinje s mjesecom oktobrom i mi smo u fazi kada otvaramo ponude koje su dostavile bh. firme na osnovu raspisanog konkursa. S obzirom na to da naše kompanije više od 20 godine izvode radove u Njemačkoj, možemo konstatirati da je to potvrda kvalitete, profesionalnosti i stručnosti bh. građevinskog sektora”, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Međutim, od januara 2017. godine bh. firme se suočavaju s jednim ozbiljnim problemom blagovremenog osiguranja viza za rad u Njemačkoj.

“Za razliku od ranijih perioda, kada je njemačka Ambasada zahtjev za izdavanje viza rješavala u roku od sedam do 14 dana, danas imamo problem da se na vize za radnike čeka od 60 do 90 dana, a nekada uopće nema termina zbog velikog potraživanja naših građana za njemačkim vizama”, dodaje Jašarspahić.

Predsjednik Privredne komore FBiH u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da su oni apelirali da se ubrza proces izdavanja viza, međutim zbog nekih tehničkih procedura i svega ostalog, još uvijek nije to na nivou na kojem bi privrednici željeli.

“Organizirano je nekoliko sastanaka na najvišim instancama vlasti, ali to nije još uvijek dovelo do rješenja problema. U ovom trenutku, potrebno je da Ministarstvo vanjskih poslova s Vanjskotrgovinskom komorom izdejstvuje za ovaj vid rada pogodnost gdje bi bh. firme mogle dobiti stalni termin za izdavanje viza u njemačkoj Ambasadi”, mišljenja je Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, nakon što se pojavio problem oko izdavanja viza, prošle godine podijeljeno je tek 87 posto detašmana, dok se ostatak od 13 posto nije realizirao upravo zbog problema s vizama.

“Zbog ogromnog broja zahtjeva građana za termine u njemačkoj Ambasadi, nažalost ove godine moguće je da će bh. građevinari imati i veće probleme ako se pod hitno ne riješi nešto po pitanju dobivanja viza radnika za rad u Njemačkoj”, zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje