Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banke u BiH pozivaju klijente da podnesu zahtjeve za olakšice

Preuzmite sliku

Saglasno najavi iz Udruženja banaka BiH da će od 3. aprila banke klijentima davati upute u vezi sa podnošenjem zahtjeva za ublažavanje servisiranja obaveza uzrokovanih virusom korona, neke banke su već pozvale klijente da podnesu zahtjeve, izvještava Indikator.ba.

Među prvima je to uradila Intesa Sanpaolo banka BiH koja je na svojoj web stranici korisnike kreditnih proizvoda, kojima je radni status prekinut, kao i kojima su prihodi u značajnoj mjeri umanjeni te zbog toga ne mogu nastaviti redovnu otplatu kreditnih obaveza, pozvala da kontaktiraju banku.

– Djelovat ćemo u skladu sa propisanim privremenim mjerama koje olakšavaju otplatu kreditnih obaveza i nastojati iznaći najbolje rješenje, navode iz Banke.

Dodaju da privremene mjere podrazumijevaju odobrenje olakšica u otplati kreditnih obaveza za kredite, kreditne kartice i dodatno prekoračenje po tekućem računu. Za klijente kod kojih prekoračenja po tekućem računu dospijevaju u periodu od 01.04. do 01.07.2020. godine omogućit će se daljnje korištenje.

Odobrenje privremenih mjera, razmatrat će se pojedinačno prema zahtjevu klijenta.

Većina banaka još je ranije na svojim stranicama objavila informacije o olakšicama, pozivajući se na odluke entitetskih agencija za bankarstvo pri čemu su neke postavile linkove za popunjavanje online zahtjeva, dok su druge najavile da će uskoro učiniti isto i dati detaljne upute za klijente.

Linkovi za popunjavanje zahtjeva za odobrenje privremenih mjera tako su već postavljeni na stranicama Raiffeisen banke, NLB banke, MF banke, ProCredit banke i drugih banaka.

Banke su izvijestile na svojim stranicama da će postupati u skladu sa smjernicama Agencija za bankarstvo koji podrazumijevaju set mjera koje banke mogu primijeniti prema klijentima na osnovu vlastite procjene.

Tako primjerice, MF banka na svojoj stranici naglašava da može odobriti olakšice propisane Odlukom Agencije za bankarstvo samo ugroženim klijentima kod kojih je pogoršana platežna sposobnost i kod kojih ne postoji kašnjenje u izmirivanju obaveza prema banci duže od 90 dana.

– Na osnovu podnesenog zahtjeva banka će analizirati situaciju i omjer ugroženosti, kako bi se definisao primjeren modalitet posebnih mjera, koji će potom biti ponuđen klijentu sa ciljem pomoći u prevazilaženju krize, navodi se u obavijesti MF banke.

Druge banke kao što je primjerice Union banka, objavile su da su pripremile ponude olakšica za klijente fizička i pravna lica i da će detaljne informacije o načinu realizacije zahtjeva biti objavljene na web stranicama.

Neke banke navode da će prema klijentima uključuti sve dostupne kanale komunikacije (telefon, mail, SMS, viber i sl.), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade zahtjeva.

Iz Udruženja banaka prije nekoliko dana saopćeno je da će procedure za olakšice biti jednostavne i da će zahtjevi za privremene mjere klijentima biti obrađivani u najkraćem mogućem roku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,