Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banke povećavaju zaradu uprkos padu kamata

Preuzmite sliku

Profit banaka u ovoj godini nastavio je rasti uprkos blagom smanjenju kamatnih stopa do kojeg je došlo u posljednje vrijeme.

To se može zaključiti na osnovu polugodišnjih izvještaja pojedinih banaka koji su već objavljeni, iako zbirni podaci za bankarski sektor za pola godine još ne postoje, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da je u posljednje vrijeme došlo do blagog pada kamatnih stopa u BiH, što je konstatovano i u izvještaju Agencije za bankatrstvo FBiH iz maja ove godine.

Uprkos tome, banke su nastavile uvećavati svoju zaradu, i to uglavnom prihodima od taksi i naknada, kao i nižim troškovima na kamate.

To se vidi na primjeru dvije najveće banke u BiH. UniCredit banka Mostar je za pola godine imala je zaradu od 48,1 miliona KM, četiri miliona više nego u istom periodu 2016.

Ova banka imala je prihode od kamata 94,9 miliona KM, dakle nešto manje nego 95,5 miliona iz istog perioda prošle godine. Rashodi od kamata također su bili niži, 14,4 miliona u odnosu na 16,7 miliona KM.

Ali, znatno su porasli prihod od naknada i provizija na skoro 44 miliona KM sa 40,7 miliona iz istog perioda lani.

S druge strane, Raiffeisen banka objavila je prije nekoliko dana da je u prvom polugodištu povećala dobit na 52 miliona KM. Banka u saopštenju nije objavila sve detalje o poslovanju.

Prema informacijama koje je objavio regionalni magazin na engleskom jeziku SeeNews, neto prihodi od provizija i naknada porasli su za 5,3 posto na 20 miliona eura, dok su neto prihodi od kamata pali za 2,9 posto na 33 miliona eura.

Inače, dodajmo da je Addiko banka Sarajevo poslovala pozitivno u prvom polugodištu ove godine. Dobitak poslije poreza za šest mjeseci iznosio je 3.354.191 KM, dok je u istom periodu prošle godine banka imala gubitak.

Privredna banka Sarajevo imala je u prvom polugodištu dobit od 133 hiljade KM (261 hiljada u prvom polugodištu lani). Vakufska banka je imala dobit od 236 hiljada KM (lani 232 hiljade).

Union banka imala je dobit od 6,7 miliona KM u prvoj polovini godine, u odnosu na 282 hiljade KM prošle godine. Banka je ostvarila jednokratni prihod od oko 10 miliona KM od „prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja“, pa odatle potiče dobar rezultat.

Inače, prema ranije objavljenim podacima Agencije za bankarstvo FBiH za prva tri mjeseca ove godine, banke su ostvarile dobit u iznosu od 79 miliona KM, što je za 8 posto ili šest miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Bankarski sektor u BiH završio je 2016. godinu sa neto profitom od 220,4.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,