Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Banka iz Saudijske Arabije preuzima Konzum u BiH, hrvatski dobavljači u strahu?

Preuzmite sliku

Za Konzum u BiH navodno postoji ozbiljna ponuda dijela bh. poduzetnika, koje predvodi vlasnik trgovačkog lanca Bingo, a iza njih stoji banka iz Saudijske Arabije, koja već posluje na tržištu BiH, piše Večernji list.

Navodno je pismo namjere već došlo u Agrokor. Prema najavama vanrednog povjerenika Ante Ramljaka, u septembru će doći do razdvajanja Mercatora i Konzuma na tom tržištu.

Neki dobavljači iz Hrvatske već se boje da bi to razdvajanje moglo značiti da Konzum preuzme sve obveze pa da zbog prevelikog opterećenja završi u stečaju, u kojoj bi svoju priliku mogla naći banka. Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji.

Dodatan bojazan za hrvatske dobavljače je da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka.

Sumnje da se teži da banka s okupljenim poduzetnicima preuzme tamošnji Konzum pojačana je jer navodno hrvatski dobavljači nisu stalno pozivani na sastanke u BiH s tamošnjim dobavljačima. Dobavljači u BiH pozdravili su razdvajanje Konzuma i Mercatora, ali i poduzeli niz mjera da zaštite svoja prava.

Prošli mjesec održali su sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH i još nekim nadležnim institucijama, a predstavnici pregovaračkog tima zatražili su da se ne potpisuje ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodno dobivene jedinstvene garancije te da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH sukladno trenutnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno sukladno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH.

Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom u BiH traže garanciju Sarajevskog Kiseljaka i Leda iz Čitluka kako bi se pokrio dio tekućih potraživanja. To su predočili Ramljaku na nedavnom sastanku.

Pozdravljaju ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i podmirivanje dugovanja i obaveza Konzuma prema dobavljačima u BiH. Odluka o vraćanju Mercatora na tržište BiH trebala bi se prihvatiti na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća krajem kolovoza.

Mercator će preuzeti natrag svoja 83 dućana koja su bila u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, a kojemu ostaju njegovi dućani. Kako je nedavno rekao Ramljak, analize pokazuju da je najbolje rješenje imati dva različita formata u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje