Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka u panici: Aerodrom Tuzla uzima posao banjalučkom?

Preuzmite sliku

Ministarstvo saobraćaja i veza RS navodno ima informaciju da će Komisija za integralno upravljanje granicom BiH predložiti Vijeću ministara BiH da se aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, čime bi taj posao preuzeo od banjalučkog aerodroma.

Ako do toga dođe, Aerodrom Banjaluka će izgubiti znatan prihod od ove djelatnosti – kazala je pomoćnik ministra saobraćaja u Vladi RS Vesna Vožni.

Predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH Miro Džakula rekao je da aerodrom u Tuzli ne ispunjava uslove za otpremanje robe životinjskog porijekla i najavio da će u ponedjeljak na sjednica Komisije razmatrati i ovo pitanje.

Riječ je o izvozu mesa u Tursku iz BiH koji se najvećim dijelom odvija preko aerodroma u Banjoj Luci. Turska je unilateralno odobrila Bosni i Hercegovini izvoz 15.000 tona goveđeg mesa u 2015. godini, i taj unosni biznis odvija se najvećim dijelom preko aerodroma u Banjanoj Luci dok su ostala tri aerodroma u BiH-mostarski, tuzlanski i sarajevski-ostali po strani.

Predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH Miro Džakula podvrgnut je snažnom pritisku vlasti Republike Srspske koje nastoje ovaj biznis vezati za Banjalučki aerodrom, pod krinkom da drugi aerodromi ne ispunjavaju propisane uvjete!?

No, ta je tvrdnja daleko od istine, i Džakula će morati sve aerodrome u BiH pod jednakim uvjetima uključiti u ovaj veliki biznis,

Prema podacima Agencije za statistiku BiH vrijednost izvezenog mesa i mesnih prerađevina u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu iznosila 24,1 milion KM. U Spoljnotrgovinskoj komori BiH su istakli da je razlog ovog skoka povećanje izvoza goveđeg mesa u Tursku.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, nedavno je rekao kako BiH pokušava isposlovati nastavak ovog trgovinskog aranžmana i u 2016. godini. (slobodna-bosna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje