Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banane su u opasnosti: Napad kroz korijen, bolest ostaje u zemlji idućih 30 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Laboratorija u Belgiji pokušava naći rješenje kako da bolest banana ne izbriše cijelu industriju.

Banane su u opasnosti. Napala ih je gljivica koja je već uništila polja i trgovinu u Indoneziji i Maleziji.

No, jedna laboratorija u Belgiji pokušava naći rješenje kako da ta bolest ne izbriše cijelu industriju.

Trgovina bananama bazira se na samo jednoj vrsti – Cavendish. Otporna je i dobro izgleda na policama supermarketa. Međutim, ima jednu manu, podložna je virusu TR4, izvijestio je reporter Al Jazeere Simon McGregor-Wood.

Godine 1950. slična bolest uništila je cijelu industriju koja se, također, bazirala na samo jednoj vrsti banana. Na Univerzitetu Leuven u Belgiji pokušavaju spriječiti da se takav crni scenario ponovi.

Profesor Rony Swennen zadužen je za Svjetsku kolekciju banana. Ima 1.400 različitih vrsta i pokušava uočiti koja je od njih najotpornija na bolest.

To je baza podataka banana koja garantira njihov opstanak u budućnosti.

Uspjeli smo naći izvor njihove rezistentnosti i razviti tehnologiju za uzgoj tako što smo ukrštanjem stvorili nove vrste banana“, pojasnio je Swennen.

Ključno je, za ove naučnike, održati biološku raznovrsnost. Smatraju da komercijalni i potrošački pritisci vode do toga da se uzgaja samo jedna savršena vrsta banana, koja će stajati na našim policama. Međutim, to onda vodi ka ekonomiji koja zavisi od banana vrlo osjetljivih na bolesti“, izvijestio je McGregor-Wood.

Napad kroz korijen – TR4 kroz korijen napada biljku banane i doslovno je ubija. Bolest ostaje u zemlji idućih 30 godina, a nedavno se pojavila širom Mozambika. U belgijskom stakleniku nalazi se vrsta Gros Michel, primjerak koji je preživio posljednje izbijanje bolesti.

Professor Swennen kaže da ovaj put situacija neće biti tako dramatična, jer neke Cavendish banane pokazuju otpornost. Zavisnost od samo jedne vrste mogla bi se, međutim, pokazati katastrofalnom.

Rekao je: “Svi koriste riječ održivost, ali održivost zapravo znači raznovrsnost koja se stvara tako što se sade različite vrste iste biljke. Ako to radite, onda i zemlja počne reagirati na to, što je ključno za uzgajanje biljaka.”

Uzgajanje i potrošnja više vrsta banana bit će dobra za industriju, a s obzirom na to da neke vrste imaju i bolji okus i bolje nutricionističke vrijednosti, bit će bolje i za nas. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,