Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Balkanski “kralj banana” kupio Adria Airways za 45.000 eura

Preuzmite sliku

Slovenska kompanija Air Adriatic, u vlasništvu biznismena Izet Rastoder-a, kupila je danas na aukciji u Ljubljani dozvole za obavljanje avio operacija nekadašnje slovenske avio kompaniju Adria Airways za 45.000 eura, prenosi Jutarnji.hr

To je bila i najvrjednija imovina propale kompanije. Rastoder je vlasnik istoimene kompanije i najpoznatiji je kao veliki uvoznik banana marke Derby te u Sloveniji nosi nadimak “kralj banana”. Također je nekada bio i vlasnik fudbalskog kluba “Olimpija” iz Ljubljane. Osim kompanije Air Adriatic na aukciji je učestvovala i hrvatska kompanija Komforia iz Nedelišća te slovenska kompanija Deal.Aero.

Air Adriatic je na aukciji kupio svu imovinu Adria Airwaysa u što su uključeni i AOC certifikati. Riječ je o najvrjednijoj imovini bivše kompanije jer je riječ o odobrenju nacionalne avio agencije da kompanija može avione koristiti u komercijalne svrhe. U slovenskoj javnosti se proteklih dana najavljivalo da će se na aukciji pojaviti i ruski investitori povezani s proizvođačem putničkih aviona Sukhoi Civil Aircraft Company, ali to se na kraju nije dogodilo.

Adria Airways je u stečaju završila u oktobru prošle godine nakon što njen vlasnik, finansijski fond 4K nije mogao ispuniti svoje finansijske obaveze. Potom je slovenska Vlada objavila kako razmišlja o osnivanju nove državne avio kompanije. No, nakon detaljne ekonomske analize takvog poteza zaključili su das se to ne isplati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje