Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bajazit Jašarević: ”Aktivnosti vezane uz gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla privode se kraju”

Preuzmite sliku

Aktivnosti vezane uz gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla privode se kraju, kazao je direktor „Elektroprivrede BiH” (EPBiH) Bajazit Jašarević.

Kako piše “Dnevni avaz”,  čeka se još samo odgovor kineske vlade vezan uz rok otplate kredita kojim bi se finansirala gradnja ovog bloka. On ističe da su drugi sporni momenti vezani uz ovu investiciju uglavnom riješeni.

Vlasti BiH već su duže vrijeme u pregovorima s Kinezima, koji su predložili da oni osiguraju i novac i izvođača, dok su u EPBiH prihvatili ulazak u pregovore te se sada osiguravaju što je moguće povoljniji uvjeti.

  • bajazit-jasarevic
  • – Osim što je investicija smanjena za 63.100.000 eura u odnosu na neka prethodna ugovaranja, prihvaćen je i naš uslov da kredit kojim će se finansirati gradnja Bloka 7 bude u eurima, a ne u dolarima, kako je to, također, svojevremeno predlagano. Trenutno je ostalo neriješeno samo još pitanje roka otplate kredita kojim će se graditi ovaj blok, za koji mi tražimo da bude 15 godina s grejs periodom od pet godina. Na dobrom smo putu da sve ovo bude riješeno u narednih mjesec ili dva – optimističan je direktor Jašarević.

    Ističe da je od izuzetnog značaja vijest da bi u maju našu zemlju mogao posjetiti kineski premijer, a trebalo bi biti govora o ovoj velikoj investiciji.

    Po riječima Senada Salkića, izvršnog direktora kapitalnih investicija EPBiH, izvođenje pripremnih radova na gradnji Bloka 7 jačine 450 megavata bilo bi završeno u narednih 18 mjeseci, u kojem periodu se, uz prethodno dogovorene uvjete, očekuje i odobrenje kredita kineske banke.

    – Ukupna investicija gradnje Bloka 7 je 722 miliona eura, od čega je 15 posto vlastitih i 85 posto kreditnih sredstava. Ono što je posebno važno jeste da će Blok 7 u potpunosti biti u vlasništvu EPBiH, a ne, kako je to po prvobitnom konceptu gradnje bilo zamišljeno, da strateški partner bude i suvlasnik bloka. Na ovom projektu rade stručni timovi i nakon što budu završene sve operativne radnje, projekt će  ići na odobrenje Vladi  FBiH – navodi  Salkić, piše “Dnevni avaz”. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje