Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Autoputevi u Hrvatskoj od danas su skuplji

Preuzmite sliku

Od danas su skuplje cestarine na autocestama Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb.

Tako će cijena cestarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za lične automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb – Karlovac s 19 na 21 kunu, a Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna.

Vožnja autocestom do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune, a do Šibenika 169 kuna. Vožnja do najjužnije tačke autoceste A1, izlaza Čarapine iznad Ploča, koštat će vas čak 257 kuna.

Iz Hrvatskih autocesta podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja kompanija u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg saobraćaja autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

– Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 miliona vozila, milion više nego u isto vrijeme lani – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, Boris Huzjan.

Uprava Hrvatskih autocesta, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje saobraćaja u odnosu na lanjsku sezonu. (Buka)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,