Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

ASA osiguranje za 25,6 miliona KM kupuje udio u Central osiguranju

Preuzmite sliku

Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH odobrila je u ponedjeljak ASA osiguranju preuzimanje 86,46 posto udjela u Central osiguranju, koje je ranije bilo pred zaključenjem ugovora o prodaji Croatia osiguranju, no taj posao je u međuvremenu otkazan.

Kako su izvijestili iz ASA Finance, koji je većinski vlasnik ASA osiguranja, odobrena je kupovina 41.513 dionica Central osiguranja u ukupnoj vrijednosti 25,6 miliona maraka.

ASA osiguranje se po ostvarenoj premiji u prošloj godini nalazi na 8. mjestu po veličini u Federaciji BiH, dok je Central osiguranje bilo 7. Njihovim integriranjem, ta osiguravajuća grupacija bit će u samom vrhu po nivou ostvarene premije.

Ranije su ASA Osiguranje i Central Osiguranje potpisali ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja. Central osiguranje je 2018. sklopilo okvirni sporazum s Croatia osiguranjem, ali je hrvatski osiguravatelj odustao od kupnje sarajevskog društva iako je transakcija dobila odobrenje Konkurencijskog vijeća BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje