Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

ArcelorMittal i dalje posluje s gubitkom: Kompanija u pregovorima sa EK-om

Preuzmite sliku

ArcelortMittal sarađuje sa Evropskom komisijom kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje na evropskom tržištu. 

Lakshmi N. Mittal, predsjednik uprave, je rekao da su tržišni uslovi u prvih pola godine bili vrlo teški. Profitabilnost čeličnih segmenata trpi zbog nižih cijena čelika u kombinaciji s većim troškovima sirovina, prenosi Indikator.ba

“Umanjili smo kapacitet u Evropi kao odgovor na trenutnu okolinu slabe potražnje. Potrebno je poduzeti daljnje mjere za rješavanje sve većeg nivoa uvoza koji ulazi na kontinent zbog neefikasnih zaštitnih mjera i nastavljamo saradnju s Evropskom komisijom kako bismo stvorili ravnopravne uslove za sektor”, rekao je Mittal u bilješci uz finansijski izvještaj za drugi kvartal 2019. godine.

Saopštili su kako su preduzeti koraci da se uskladi nivo proizvodnje s trenutnom potražnjom na tržištu. Predviđeno je čak samnjenje od oko 4,2 miliona tona godišnje, za drugi kvartal 2019. godine.

Kompanija ArcelorMittal je samo u prvom kvartalu 2019. godine zabilježila neto gubitak od čak 33 miliona dolara, uključujući umanjenja vrijednosti 1,1 milijardi dolara. Dok je u drugom kvartalu zabilježen neto gubitak od 0,4 milijarde dolara.

Ipak, isporuke čelika su zabilježile porast u drugom kvartalu za 4,3% u poređenju s prvim kvartalom. S druge strane, zabilježen je rast od 4,8% u odnosu na isti period prošle godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje