Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Arapski investitori zainteresovani za ulaganje u Tuzlanski kanton

Preuzmite sliku

Na poziv predstavnika više investicijskih grupacija, delegacija Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem, boravi ovih dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Tokom sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora Al Habtoor grupacije Khalaf Ahmad Al Habtoor-om i njegovim sinom Mohammedom Al Habtorom, zamjenikom predsjednika Upravnog odbora i glavnim izvršnim direktorom Grupacije, premijer Gutić je prezentirao Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti u regionu, te potencijale koji bi mogli biti interesantni ovoj investicijskoj grupi za njihova ulaganja.Uzimajući u obzir da je Al Habtoor Grupa jedna od najuspješnijih i najcjenjenijih poslovnih grupacija u Emiratima, sa portfoliom vrijednim nekoliko stotina milijardi dolara, te njenim strateškim opredjeljenjima, premijer Gutić je stavio na potencijalne Tuzlanskog kantona na elektroenergetskom polju, metalskoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji hrane, te medicinskom turizmu.

Obzirom da su arapski investitori izrazili svoj interes za investiranje na ovom području premijer Gutić je uz skromne poklone, koji ilustriraju dio naše kulture i tradicije, uputio i poziv da posjete Tuzlanski kanton, te se i sami uvjere u vrijednost i potencijale danas prezentiranih projekata.

Također, današnjem sastanku prisustvovali su izvršni direktor Mohammed Fadhel Al Mazrooei, direktor poslova u UAE i odnosa u zajednici Abdul Salam Al Marzooqi i šef kabineta predsjednika Uprave Mostapha Sinno.
Također, u nastavku dana delegacija Kantona, koju su osim premijera činili direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović i advokat Enver Hogić, susrela se i sa glavnim izvršnim direktorom avio-kompanije Fly Dubai, gospodinom Ghaith Al Ghaith-om. Ovom prilikom akcenat razgovora bio je na perspektivi i potencijalima tuzlanske zračne luke, a posebno s aspekta kargo transporta i izvoza hrane na područje UAE. Između ostalog bilo je razgovora o otvaranju linije koja bi Tuzlu povezala i destinacijama na Bliskom istoku, kao i eventualnom otvaranju zajedničke kompanije što bi značilo i snažniju investiciju na područje našeg kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,