Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Arapi spremni da ulažu u BiH, uskoro i izvoz hrane za UAE

Preuzmite sliku

Ujedinjeni Arapski Emirati su drugi vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine kada je riječ o zemljama Golfskog zaljeva, a privrednu saradnju dviju zemalja osim u oblastima turizma i nekretnina, moguće je unaprijediti i jačati u oblasti poljoprivrede, građevinske, drvne i namjenske industrije, kao i energetskog sektora.

Ovo je rečeno na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Ujedinjeni Arapski Emirati i bilateralnih susreta privrednika dvije zemlje, organizovanih u okviru posjete Bosni i Hercegovini privredne delegacije Ujedninjenih Arapskih Emirata u periodu od 7-11. maja 2017. godine.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, BiH sa UAE ostvaruje 42% obima trgovine na tom području. Do sada smo izvozili drvo i mirise, a najviše uvozili aluminij i kafu.

– To ne predstavlja u cijelosti mogućnosti obje zemlje. Delegacija UAE će obići privredne subjekte u Sarajevu i Banjaluci, te razgovarati s privrednicima u cilju poboljšanja saradnje i ambijenta za investicije te knjiženje imovine prilikom kupovine. Ujedinjeni Arapski Emirati su spremni prihvatiti i naše prehrambene artikle, a danas ćemo dogovoriti detalje o certifikatima i uvjetima. Ovo je idealna prilika da se upoznaju i o turističkim potencijalima i prirodnim bogatstvima BiH – rekao je Bojić.

Šef delegacije Privredne komore UAE Said bin Nasser Al Talai istakao je kako se BiH i UAE trebaju držati zajedno, te se nada da će veliki broj poslovnih ljudi posjetiti BiH.

Članica Privredne komore i Vijeća poslovnih žena Fatma al-Mualla istakla je kako je BiH prelijepa zemlja, te da vjeruje da će mnoge poslovne žene ulagati u BiH.

Nakon obraćanja upriličena je prezentacija o poslovnom okruženju i investicionim prilikama u BiH i predstavljena iskustva u poslovanju stranih investitora u Bosni i Hercegovini.

Nakon plenarnog dijela Foruma upriličeni su bilateralni sastanci privrednika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine.

Poslovni forum će se održati, nakon Sarajeva, i u Banjaluci, 10. maja u prostorijama Privredne komore Republike Srpske. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,