Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apple razmišlja o vlastitoj kreditnoj kartici

Preuzmite sliku

Apple razmišlja izvan okvira mobilnog plaćanja, tačnije o vlastitoj kreditnoj kartici, piše Wall Street Journal.

Kompanija će se udružiti s Goldman Sachsom kako bi kreirala vlastitu kreditnu karticu koja će vjerovatno biti dostupna javnosti kasnije ove godine, što bi se moglo poklopiti s izlaskom sljedećeg iPhonea. Kartica zasnovana na Mastercardu bila bi fokusirana na Apple Pay i imala bi neke duboke integracije u iOS-u, javlja Bankar.me.

Wall Street Journal izvještava da će kreditna kartica biti dostupna javnosti nakon probnog rada sa zaposlenima u Appleu. Fizička kartica omogućila bi kompaniji Apple da dobije veći dio prihoda od kupovine, iako nastavlja razvijati svoju Apple Pay mobilnu uslugu plaćanja na više tržišta širom svijeta.

Kreditna kartica bi se očigledno integrisala s aplikacijom Apple Wallet kako bi osigurala dodatne funkcionalnosti vlasnicima kartica kao što su upravljanje dugom, novcem i bonusima.

U izvještaju se pominje da bi korisnički interfejs mogao biti pozajmljen od Apple Health aplikacije s “prstenovima” koji prate dnevnu potrošnju korisnika i obavijesti koja ih upozoravaju ako prekorače postavljene mjesečne ciljeve. Benefiti mogu da uključuju povraćaj novca od dva posto na većinu kupovina, s tim da je procenat vjerovatno veći za potrošnju na Apple proizvode.

Podržaće je Goldmanova Marcus online banka koja će dobiti mnogo klijenata povezivanjem s Appleom. Finansijski gigant je, kako se izvještava, potrošio 200 miliona dolara na krajnju infrastrukturu kartice kako bi stvorio interni sistem za upravljanje plaćanjem i centre za podršku korisnicima.

U partnerstvu s Appleom, Goldman Sachs bi dobio odličan distributivni kanal, dok bi lansiranjem kartice, Apple još jednom dokazao da, uz dovoljno vremena, sve kompanije na kraju postaju banke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,