Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apple najviše zaradio od prodaje telefona

Preuzmite sliku

Dobit u industriji mobilnih telefona ove godine je pala 11 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine, što znači da su proizvođači u prethodna tri mjeseca zaradili 12 milijardi dolara.

Kao razlog pada dobiti navodi se veći broj prodatih telefona niže cijene u odnosu na prošlu godinu, a svoj uticaj je imalo i produžavanje životnog vijeka premium modela uređaja, prenosi B92.

Ukratko, korisnici su u prethodna tri mjeseca više kupovali jeftinije uređaje, dok su vlasnici flagshipa (premium modela telefona) odlučili da svoje uređaje zadrže još neko vrijeme, jer nekog naročitog napretka u mogućnostima uređaja u posljednjih nekoliko mjeseci i nije bilo, pa samim tim ni razloga za njihovu zamjenu.

Uprkos tome, Apple je ponovo dobio najveći dio kolača, čak 66 posto od navedenih 12 milijardi dolara, odnosno oko osam milijardi.

Na drugom mjestu po dobiti našao se Samsung, ali sa osjetno manjih 17 posto. Međutim, ovo im je bilo dovoljno da zarade oko dvije milijarde dolara. Na trećem mjestu je Huawei, koji je u trećem kvartalu ostvario dobit od oko milijardu dolara.

Ostali proizvođači podijelili su preostalu milijardu dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,