Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Analiza Svjetske banke: U našoj je zemlji teško biti i dijete

Preuzmite sliku

Dijete rođeno danas u našoj zemlji ima svega 62 posto šanse da ostvari svoj puni kapacitet u odnosu na razvijene države. Jedno od desetero djece imat će poteškoće u razvoju, a obrazovni sistem ne pruža dovoljan kvalitet, zaključili su analitičari Svjetske banke.

Neravnopravne šanse

Svjetska banka istražila je indeks ljudskog kapitala, a naša država nalazi se na 58. mjestu u svijetu od ukupno 157 rangiranih zemalja. Ovaj indeks računa se na osnovu vjerovatnoće da će dijete preživjeti petu godinu, upisati se školu, imati kvaliteno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu i dostići zrelu životnu dob.

Navedeno je da je kod nas kvalitet obrazovanja slabiji, uz opasku da djevojčice imaju nešto bolje šanse da postignu uspjeh od dječaka.

Iako djeca u BiH imaju manje šanse za uspjeh od vršnjaka u većini zemalja u regionu, Svjetska banka opaža da su šanse bolje u odnosu na zaradu. To znači da djeca u porodicama s nižim prihodima imaju veće šanse za uspjeh nego djeca u porodicama sa sličnim prihodima u drugim zemljama regiona.

Ugledni sociolog Jusuf Žiga rekao je da ga ne iznenađuju ovakvi nalazi analitičara Svjetske banke.

Genetski materijal

“Činjenica je da ovo nije biološko pitanje, jer je općepoznato da su naša djeca talentirana i da imaju sve predispozicije da postanu uspješni u bilo kojoj oblasti. Dakle, genetski materijal nam je dobar, a razlog lošeg rezultata su uvjeti u kojima se djeca rađaju i odrastaju. Nažalost, djeca u BiH strašno su hendikepirana, jer nemaju ni približno iste šanse kao njihovi vršnjaci koji odrastaju u socijalno sređenim društvima i razvijenim državama” – pojasnio je Žiga.

Dodao je da sve ove bh. političke peripetije i problemi dovode do etičke krize u koju se sunovratilo bh. društvo.

“Smatram da je ovo za našu djecu najveći balast. Nužan je preokret u mentalnom sklopu bh. građana, kako bi shvatili da način ponašanja koji se trenutno prakticira ne ide nikome u prilog”-naglasio je Žiga.

Prema njegovim riječima, trenutni ambijent u BiH idealan je za pokvarene osobe, za one koji su snalažljivi i spremni da zloupotrijebe svoje pozicije.

“Dok je tako, nemamo se čemu nadati. Političari se ponašaju onako kako im društvo dozvoljava i sve dok mi to ne shvatimo, neće biti promjena”- istakao je Žiga.

Indija uložila protest

Zanimljivo je da je Indija izrazila protest prema Svjetskoj banci zbog niskog skora koji je dobila. Svjetska banka, naime, tu je zemlju stavila na 115. mjesto, što znači da dijete u Indiji ima relativno loše izglede da dosegne punu produktivnost kao odrasla osoba. Indijska vlada izdala je saopćenje da će ignorirati ovaj indeks i da će nastaviti svoje „programe koji oduzimaju dah“, kako bi „transformirali kvalitet i lakoću života za svu svoju djecu“. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje